Laatste dag van de landelijke inzamelactie koel- en vriesapparaten

30 juni 2022 – Laatste dag van de landelijke inzamelactie koel- en vriesapparaten

Lever in mei of juni je oude koelkast of vriezer in en ontvang bij aankoop van een nieuw, energiezuinig model € 35 korting. De oude koelkast of vriezer kan dan worden gerecycled en je bespaart energie met de nieuwe aanschaf.

Wat – Landelijke inzamelactie koel- en vriesapparaten
Waar – Bij veel electronicazaken. Kijk voor deelnemende ketens op www.koelkastinruilen.nl
Wanneer – 1 mei t/m 30 juni 2022
Voor wie – Iedereen die een nieuwe koelkast en/of vriezer wil aanschaffen en energie wil besparen

In Nederland staan naar schatting zo’n 3 miljoen oudere koelkasten en vriezers in huis die veel energie verbruiken en vervuilend zijn. Lever je je oude apparaat in, dan krijg je bij deelnemende winkels en webshops € 35 korting bij de aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar.

Na 10 jaar nieuwe koelkast of vriezer
In tegenstelling tot veel andere apparatuur, blijkt het juist níet voordeliger om extra lang met een oude koelkast/vriezer te doen. Urgenda stelt dat je beter na ongeveer 10 jaar de koelkast en vriezer kunt vervangen voor een energiezuiniger model. Zo bespaar je zo’n 220 kWh én € 80 euro per jaar met de energieprijzen van begin 2022. Daarnaast kunnen koelkasten en vriezers uitstekend gerecycled worden. De grondstoffen kunnen benut worden voor nieuwe apparaten. Ook bevatten veel oudere apparaten de schadelijke gassen CFK of HFC. Deze gassen zijn inmiddels verboden omdat ze de ozonlaag aantasten.

Spelregels
Lever je je oude koelkast of vriezer in voor een nieuwe? Dan gelden de volgende spelregels om € 35 korting te ontvangen:

  • De nieuwe koelkast of vriezer moet een A-C energielabel hebben en gekocht zijn bij een aangesloten retailer;
  • Je moet een duidelijke foto maken waarop te zien is dat je het oude apparaat inlevert bij een erkend inleverpunt (bijvoorbeeld een milieustraat), of een afschrift van de leverancier die het apparaat mee retour neemt.

Deelnemende winkels en webshops en meer informatie vind je op

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud