Nestkastjes voor bestrijding eikenprocessierups

Heeft u ze al gezien? Nestkasten voor de koolmees en pimpelmees aan de Vierhuizenweg in Oldebroek. Ze plaatsen deze nestkasten om overlast van de eikenprocessierups dit jaar flink te verkleinen. Wethouder Bob Bergkamp droeg zijn steentje bij en hing zelf een nestkastje op aan de Vierhuizenweg in Oldebroek.

De nestkastjes trekken meer vogels aan naar de bomen waar de eikenprocessierups zicht nestelt. Zowel de koolmees als de pimpelmees eten de jonge rupsen. Vorig jaar deden we een pilot met 30 nestkasten. Dit bleek een succes, daarom breidt de gemeente nu uit naar 200 nestkasten op verschillende locaties in de gemeente. Wethouder Bob Bergkamp: “Met deze actie laten we zien dat we, naast het preventief spuiten, serieus werk maken van het bevorderen van de natuurlijke bestrijdingsmethoden.”

Bermbeheer
Naast de uitbreiding van de nestkastjes wordt ook het bermbeheer aangepast. Waar mogelijk zaaien ze bermen in met een bloemenmengsel dat geschikt is voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals sluipvliegen, sluipwespen, gaasvliegen en het tweestippige lieveheersbeestje. Het maaibeheer wordt aangepast door op een later moment te maaien en het maaimengsel af te voeren wat ook bevorderlijk is voor de natuurlijke vijanden van de rups. Met deze maatregelen probeert de gemeente de plaagdruk zoveel mogelijk te verminderen. De bestrijdingsmiddelen die ze gebruiken zijn biologisch maar ze streven ernaar om minder bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken. Naast het bestrijden van de eikenprocessierups hebben de maatregelen een positief effect op de biodiversiteit die hiermee enorm wordt verhoogd.

1 gedachte over “Nestkastjes voor bestrijding eikenprocessierups”

  1. Pingback: พอตไฟฟ้า

Laat een reactie achter

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud