Elburgse tegeltaxi rijdt weer rond en haalt tuintegels gratis op 

Inwoners van gemeente Elburg kunnen opnieuw gebruikmaken van de gratis tegelophaaldienst. De tegeltaxi is door de gemeente in het leven geroepen om inwoners te stimuleren hun tegels te vervangen door gras, planten of bomen in de tuin. Geïnteresseerden kunnen eenvoudig hun tegels aanmelden en doorgeven wanneer de taxi langs kan komen.

Door gebruik te maken van de tegeltaxi besparen inwoners zichzelf heel wat tijd en gesjouw met stenen. De tegels hoeven – nadat ze uit de tuin zijn gewipt – alleen op een bereikbare plek aan de weg worden gezet. Meer dan 50 mensen hebben tussen 2022 en 2023 al gebruikgemaakt van de tegelophaaldienst.

Verkoeling in de zomer en minder wateroverlast
De tegeltaxi kan een extra zetje geven om aan de slag te gaan met het vergroenen van de tuin. Een tuin met (meer) bloemen, planten, gras of bomen heeft namelijk veel voordelen. Een groene tuin zorgt voor minder wateroverlast, omdat regenwater makkelijker de grond in kan trekken dan in een versteende tuin.

Ook is het in een groene tuin koeler dan in een versteende tuin. Planten zorgen voor schaduw en nemen minder warmte op dan tegels, waardoor het wel vijf graden koeler kan zijn. Daarnaast biedt een groene tuin vogels, egels en vlinders een fijne plek om te eten of om uit te rusten. 

Gratis aanmelden
De tegeltaxi rijdt dit jaar tot 31 oktober door gemeente Elburg heen. Wie zijn tegels graag wil laten ophalen, kan zich aanmelden via www.veluweduurzaam.nl/tegeltaxi-elburg en doorgeven op welke datum de tegels opgehaald kunnen worden. Thuisblijven is niet nodig.

Prijzen winnen met NK Tegelwippen
Wie zijn tegels eruit heeft gehaald en dit aantal doorgeeft bij het NK Tegelwippen, maakt daarnaast kans op leuke prijzen. Gemeente Elburg doet dit jaar namelijk weer mee aan deze ludieke wedstrijd. Hoe meer gewipte stenen per inwoner, hoe hoger een gemeente eindigt. Meer informatie is ook te vinden op de website van de tegeltaxi.

Over deze actie
De tegeltaxi wordt in opdracht van de gemeente Elburg georganiseerd door Veluwe Duurzaam.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud