Koelkasten of banken die voor radiatoren staan, een open wc-raam of een oude elektrische kachel. Regelmatig komen de vijf energiemaatjes van gemeente Elburg dit soort ‘energieslurpers’ tegen bij inwoners. Tijdens de bezoekmomenten aan huis of inloopspreekuren op locatie helpen ze mensen die moeilijk kunnen rondkomen aan een warme woonkamer en lage energierekening. Bijna dertig inwoners hebben dit jaar al een bezoek van een energiemaatje aangevraagd.
Het werk van energiemaatjes is erg belangrijk, onderstreept energiemaatje Marga de Valk. “We kunnen inwoners met weinig geld bewustmaken dat ze met kleine aanpassingen wél iets kunnen veranderen. Zo kwam ik laatst bij iemand thuis die een oude elektrische kachel had. De bewoner gebruikte deze in plaats van de verwarming. Samen berekenden we het verbruik van die kachel. Wat bleek? De elektrische kachel verbruikte veel meer energie dan de verwarming.”
Minder kou in huis
Praktische tips die Marga tijdens haar bezoek bijvoorbeeld aan inwoners geeft, gaan over het verminderen van kou of tocht in huis. “Sommige mensen hebben bijvoorbeeld de verwarming hoog staan, terwijl de deur naar de gang en keuken openstaan. Dat zorgt voor onnodige kou. Of ze hebben hun wc-raam open onder het mom: ‘er moet geventileerd worden’. Dat raam is best groot, dus je kunt hem beter snel dichtdoen. Vaak kom ik ook tegen dat mensen hun bank of andere meubels voor radiatoren hebben staan. Een aanpassing in het huis levert dan veel op.”
Besparen op douchetijd
Ook lang en vaak warm douchen is iets waarop je energie kunt besparen, weet Marga. “Een moeder vertelde dat haar dochter lange haren heeft en daarom een half uur nodig heeft om te douchen. Toen ik vroeg hoe vaak ze dan douchte, antwoordde ze: elke dag. Minder vaak douchen gaat er vaak niet zo makkelijk in, omdat het om gedragsverandering gaat. Daarom vraag ik de kinderen of tieners zelf ook bij het gesprek. Ik probeer ze dan uit te dagen de douchetijd te halveren of om er een leuke wedstrijd met een broertje of zusje van te maken.”
Financiële steun
In veel situaties kan Marga iemand met praktische tips op weg helpen, maar soms is er ook meer nodig. “Ik sprak een alleenstaande moeder met twee kinderen, waarvan de jongste longproblemen heeft. Ze wonen in een huurhuis met schimmel op de muren. Bij schimmelvorming is het van belang om de ruimte zowel te verwarmen als te ventileren. Dat deed ze al, maar de woning was gewoon in oude staat. Ik heb toen gekeken welke financiële steun ze kon aanvragen en welke instantie haar verder kon helpen.”
Aanmelden bezoek aan huis
Inwoners die minder te besteden hebben en graag hulp willen van een energiemaatje kunnen zich aanmelden via: www.veluweduurzaam.nl/energiemaatje-elburg Na de inschrijving neemt een energiemaatje contact op om een afspraak te maken.
Inloopspreekuur op locatie
Wie gelijk een vraag wil stellen, kan ook langskomen bij de inloopspreekuren op locatie.
Locatie 1: bij het Financieel Trefpunt in ‘T Huiken (Lange Wijden 33 in Elburg) op de woensdagochtenden van 10:00-12:00 uur.
Locatie 2: de Kringloopwinkel Elburg (Industriestraat 13-15 in Elburg) op de vrijdagochtenden van 10:00-12:00 uur.
Over deze actie
Het energiemaatje is een initiatief van gemeente Elburg en wordt uitgevoerd door Veluwe Duurzaam, platform voor duurzaamheid.