Ook bedrijven aan de slag met tuinsubsidie: ‘Een groene omgeving geeft veel rust’

Sinds maart kunnen zowel inwoners als bedrijven subsidie aanvragen als ze aan de slag gaan met hun tuin. Zo kunnen ze – tegen een lagere prijs – hun omgeving groener maken en wateroverlast meer voorkomen bijvoorbeeld.  Marie Klein van tandartspraktijk Mondzorg Parkzicht is één van de ondernemers die deze subsidie heeft aangevraagd.  “Het is echt super fijn werken in zo’n groene omgeving.”

Marie Klein legt uit dat ze vooral een onderhoudsarme en groene tuin met een parkachtige uitstraling wilden. “Door de verbouwing bij ons pand bestond onze tuin vooral uit zand. Daarvoor was deze door leegstand juist overwoekerd door te grote laurierstruiken.” Toen Marie Klein van de subsidieregeling hoorde, besloot ze deze aan te vragen.

Zo heeft ze een wadi aan laten leggen en wordt het regenwater – dat op het dak valt – nu in de tuin zelf opgevangen. “Onze wadi kan de waterafvoer erg goed aan. Ik had niet verwacht dat er zoveel water zo vlot opgenomen kon worden in de tuin.”


Bufferplek
Een wadi is een bufferplek of infiltratieplek voor regenwater. Het is een stuk grond dat lager ligt dan de rest van de tuin. Regenwater kan hierin tijdelijk worden opgeslagen. Met een wadi voorkom je dat relatief schoon regenwater in de riolering terechtkomt (waar het wordt gezuiverd). Daarbij voorkomt een wadi wateroverlast omdat het regenwater de ruimte krijgt om de grond in te trekken. Een wadi kan begroeid zijn met planten, zodat deze er mooi uitziet.

Ook heeft Marie Klein subsidie voor bomen aangevraagd. Ze licht toe: “Een groene omgeving geeft veel rust en een fijn uitzicht aan ons en onze patiënten. Dat wilden we graag.”

Een groene omgeving op het werk
Groen in en rondom een bedrijfspand geeft veel voordelen. Zo blijkt het een positief effect te hebben op het welzijn en op de gezondheid van werknemers. Daarbij krijgt het pand een waardevermeerdering als er meer groen is. Ook is het goed voor de biodiversiteit en werkt het tijdens de hete zomers verkoelend. Marie Klein: “We merken dat er inmiddels al veel insecten (zoals bijen) onze bloemen weten te vinden.”

Subsidie
Ook subsidie voor de tuin/omgeving van je bedrijfspand aanvragen? Je kunt voor de volgende maatregelen subsidie ontvangen:

 • Afkoppelen van de regenpijp;
 • Planten van een boom;
 • Bestrating verwijderen;
 • Groendak;
 • Voorzien voor het nuttig gebruik van regenwater;
 • Plaatsen van een regenton, regenschutting of regenzuil.

Kijk voor meer informatie op: www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling

5 gedachten over “Ook bedrijven aan de slag met tuinsubsidie: ‘Een groene omgeving geeft veel rust’”

 1. Pingback: nervous system

 2. Pingback: wirral chimney sweep

 3. Pingback: สล็อตค่ายใหญ่

 4. Pingback: cannabis roll joints for sale,

 5. Pingback: Bilad Alrafidain

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud