Energieneutrale brandweerkazerne met natuurlijke uitstraling in gemeente Oldebroek

In opdracht van de gemeente Oldebroek wordt voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland een nieuwe brandweerkazerne aan de Zuiderzeestraatweg gerealiseerd. De brandweerkazerne wordt compact en natuurlijk vormgegeven. In de stalling is ruimte voor vier brandweervoertuigen.

De kazerne wordt gerealiseerd op het perceel naast Zuiderzeestraatweg 213 en vervangt daarmee de oude kazerne aan de Spronksweg in Oldebroek. De oude kazerne is te klein geworden en de voorzieningen voldoen niet meer aan de huidige eisen voor een goede uitvoering van de brandweerzorg. Daarnaast is de kazerne ongunstig gelegen in het centrum en kan er niet meer worden voldaan aan de wettelijke opkomsttijden. Na een uitvoerig locatieonderzoek is de nieuwe locatie aan de Zuiderzeestraatweg de beste plek gebleken.

Bedenkingen en bezwaren vanuit de buurt zijn recent door de Raad van Staat afgewezen. Bezwaarpunten zijn zoveel als mogelijk verwerkt in de bestemmingsplanwijziging en het uiteindelijke ontwerp. Inmiddels is de Omgevingsvergunning aangevraagd en zodra die is verleend wordt de aanbesteding van de nieuwe kazerne opgestart. Naar verwachting start de uitvoering in mei 2022. 

Het ontwerp

In het ontwerp staat veilig, gezond en toekomstbestendig bouwen voorop. De nieuwe brandweerkazerne biedt plaats aan een leslokaal, enkele kantoren en kleed- en wasruimten. De nieuwe kazerne wordt volledig in hout gebouwd. Het gebouw krijgt schuine dakvlakken, waardoor duurzaamheidstoepassingen geïntegreerd kunnen worden in het ontwerp, zoals zonnepanelen en een groen dak. Door aandacht te schenken aan natuurinclusief bouwen wordt er in het ontwerp goed aangesloten bij het landschap. Het erf wordt zorgvuldig en groen ingericht en de zichtlijnen naar het achterland worden behouden.

In deze energieneutrale brandweerkazerne met natuurlijke uitstraling zullen de brandweerlieden zich helemaal thuis voelen. Uiteraard zal het stoere karakter van de gebruikers zichtbaar worden in het ontwerp van de kazerne. Het ontwerp voor de nieuwe kazerne is een voorbeeld van een integraal ontwerp waarin functionaliteit, duurzaamheid, beeldkwaliteit en identiteit hand in hand gaan. Door alle betrokken partijen van de projectgroep is met veel enthousiasme gewerkt aan de totstandkoming van het definitieve ontwerp. De samenwerking heeft een breed gedragen en aansprekend plan opgeleverd.

Dit project is een samenwerking van:

 • Gemeente Oldebroek
 • Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
 • Van Kessel & Janssen Bouwconsultancy
 • JOUS Architecten
 • Ingenieursbureau Goudstikker de Vries (constructies)
 • Ingenieurs- en adviesbureau Innax (installaties)

8 gedachten over “Energieneutrale brandweerkazerne met natuurlijke uitstraling in gemeente Oldebroek”

 1. Pingback: relaxing

 2. Pingback: calm music

 3. Pingback: yoga music

 4. Pingback: peaceful piano music

 5. Pingback: cozy autumn

 6. Pingback: music for work

 7. Pingback: บุญมี สล็อต

 8. Pingback: fuck girldice

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud