Er zijn verschillende manieren om een buurtinitiatief te starten. Wellicht heb je al iets in gedachten of ben je al met buren in gesprek. Als je nog niet weet wat de eerste stap kan zijn, hebben wij hier een aantal mogelijkheden op een rij gezet.

  1. Bedenk, voordat je met jouw buren in gesprek gaat, waar je het over wilt hebben.ย Waar krijg je energie van?ย Het kan iets heel groots zijn, zoals het feit dat je wijk van het aardgas af moet. Maar het kan ook iets kleins zijn, zoals het in kaart brengen van de energiebesparende maatregelen die al gedaan zijn bij alle buurtgenoten. Elke stap is goed!
    ย 
  2. Nodig je buren uit om samen plannen te maken of begin met een kleine enquรชte.ย Er zijn talloze manieren om de eerste stap te zetten. Wellicht heb je al contact met een buurman of buurvrouw met wie je dit samen kunt organiseren. Maak bijvoorbeeld een enquรชte en deel de uitkomsten met je buren of begin met het vergelijken van jullie energierekeningen. Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken, maar laat ook ruimte voor de onderwerpen waar jouw buren energie van krijgen.
    ย 
  3. Verzamel meer kennis over de huizen, maatregelen, technieken of de wijk.ย Afhankelijk van jullie gezamenlijke doel kun je bij voorbeeld een energieadviesgesprek voor de buurt aanvragen of warmtefotoโ€™s laten maken van de woningen of de alternatieven voor aardgas voor jullie wijk op een rij zetten en op excursie gaan naar goede voorbeelden. Vraag de gemeente om hulp als het gaat om data over de wijk of onderzoeken en studies die al voorhanden zijn.
    ย 
  4. Verdeel de taken.ย Je hoeft niet alles alleen uit te zoeken en te organiseren. Verdeel de taken, zoals bij voorbeeld het opvragen van offertes, het contact leggen met ervaringsdeskundigen, installateurs, gemeente of woningbouwcorporatie, enz.
    Je kunt je ook aanmelden voor Samen Isoleren. Je zoekt dan samen met buren uit welke isolatie voor jullie woningen goed zijn.
    ย 
  5. Betrek meer buren erbij!ย Heb je voldoende kennis opgedaan, dan kun je meer bewoners bij de actie betrekken door met hun het aanbod te delen wat jullie hebben uitgezocht of de uitkomst van een onderzoek of de uitnodiging voor een excursie. Niet iedereen heeft tijd om zaken uit te zoeken, maar wil graag meedoen aan als je het idee krijgt dat je anders achterloopt omdat verder iedereen meedoet.
    ย 
  6. Geniet van dit resultaat en deel dat.ย Afhankelijk van jullie doel ligt er aan het eind van jullie burenproject een plan van hoe jullie wijk in stappen van het aardgas af kan of hebben jullie samen de woningen beter geรฏsoleerd. Geniet van dit resultaat en deel jullie ervaring. Zo ontstaat er een duurzame beweging met misschien nog meer leuke buurtplannen.

Veel succes met jouw burenproject!

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen