Gebruik geen folie maar zet natuurlijke vijand in tegen eikenprocessierups

Op diverse plekken in het land staan inmiddels bomen met folie of plakstrips eromheen. De gedachte hierachter is dat de eikenprocessierups, ook wel de ‘terrorrups’ genoemd, daardoor niet omhoog kan klimmen om zich te nestelen in de bomen. Deze ‘bestrijdingsmanier’ is alleen niet effectief en richt zelfs schade aan.

De eikenprocessierups komen namelijk uit eitjes die hoog in de eikenbomen zijn gelegd. De rups hoeft dus niet in of uit de boom. Daarbij kan het plastic loslaten en in de natuur terechtkomen. Wanneer er tape om de boom zit, kunnen andere insecten (en zelfs vogels) in de tape blijven kleven.

Natuurlijke vijand
Gelukkig kent de eikenprocessierups veel verschillende natuurlijke vijanden. Niet alleen vogels, maar ook insecten helpen je graag mee om de rups te bestrijden. Trek vogels aan door vogelnestjes in de buurt te hangen en een waterbakje neer te zetten. Laat ook het gras of de berm rondom de boom staan. Door het niet weg te maaien, creëer je een fijne plek waar insecten zich thuis voelen. Benieuwd welke vogels en insecten de processierups eten? De website van de vogelbescherming geeft een handig overzicht.

Toch een nest?
Heb je toch een nest met eikenprocessierupsen in je boom? Blijf er dan zoveel mogelijk uit de buurt. Bedek je huid en ogen en spoel je gezicht en onbedekte lichaamsdelen af als je in de buurt bent geweest van de rupsen. Zit er nog geen lint om de boom? Bel de gemeente, zodat zij de eikenprocessierups kunnen bestrijden.

4 gedachten over “Gebruik geen folie maar zet natuurlijke vijand in tegen eikenprocessierups”

  1. Pingback: mafia music

  2. Pingback: warm relaxing jazz

  3. Pingback: cozy campfire

  4. Pingback: meditation music

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud