Wethouder Henk Wessel opent klimaatvriendelijke bezoektuin in ’t Harde

Wie inspiratie zoekt voor zijn tuin, kan vanaf deze week een bezoekje brengen aan de klimaatvriendelijke bezoektuin aan de Houtrustweg 51 in ’t Harde. In deze voorbeeldtuin zijn verschillende aanpassingen gedaan, zodat de tuin tegen hitte, droogte en hoosbuien kan. Het doel van de voorbeeldtuin is om te laten zien wat er mogelijk is om een tuin bij een rijwoning op een betaalbare manier klimaatvriendelijk te maken.

In de tuin is aandacht besteed aan het opvangen van regenwater. De regenpijp is losgekoppeld van het riool en het regenwater kan via een gootje (gemaakt van dakpannen) naar een wadi in de tuin stromen. Een wadi is een verlaagd deel in de tuin. In de tuin is er een goede balans tussen betegelde en niet-verharde delen van de tuin. Voor de niet-verharde delen zijn schelpen en boomschors gebruikt. Door deze aanpassingen kan de tuin drogere periodes beter doorstaan en voorkom je dat er te veel water in het riool komt bij hoosbuien en wateroverlast veroorzaakt in de straat.  

Van eigen bodem
In de tuin staan planten en struiken die van nature in Nederland thuishoren. Deze zijn beter voor insecten. Veel ‘doorgekweekte’ planten geven vaak geen nectar of missen geuren. Er is een leuke combinatie gemaakt met eetbare planten, waardoor de bewoners kunnen genieten van eten uit eigen tuin.

Kunst afkijken
Geheel in stijl opende wethouder Henk Wessel donderdagmiddag de tuin. Hij knipte daarbij een plantenlint met een heggenschaar door. De wethouder vindt het prachtig dat de tuin nu al een voorbeeld is voor anderen. Meerdere buren zij inmiddels aan de slag gegaan met het afkoppelen van regenwater via een kleine wadi in de tuin. “Deze tuin is een voorbeeld voor ons allemaal. Je ziet dat tuinen steeds meer verstenen. Het leuke aan deze tuin is dat er met een aantal budgetvriendelijke aanpassingen een natuurlijke tuin gemaakt is.” De wethouder hoopt dat nog meer inwoners van de gemeente Elburg en de regio ideeën opdoen bij deze voorbeeldtuin.  

Kansrijk Wonen
De tuin bevindt zich bij een woning van stichting Kansrijk Wonen. Deze stichting biedt huisvesting en coaching aan jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om grip op hun leven te krijgen. Een aantal jongeren van Kansrijk Wonen heeft geholpen bij de aanleg van de tuin.

Bezoek
Wie de klimaatvriendelijke bezoektuin wil bekijken, kan door de ‘ramen’ van de schutting kijken. Naast deze ramen hangt een informatiebord met uitleg over elke aanpassing. Wie meer toelichting over de tuin wil en in de tuin wil kijken, kan zich aanmelden voor een gratis excursie via info@veluweduurzaam.nl.

8 gedachten over “Wethouder Henk Wessel opent klimaatvriendelijke bezoektuin in ’t Harde”

  1. Pingback: relaxing bossa nova

  2. Pingback: sleep music

  3. Pingback: calm jazz

  4. Pingback: piano jazz music

  5. Pingback: coway

  6. Pingback: รับทำเว็บไซต์บริษัท

  7. Pingback: Study Medicine in Nigeria

  8. Pingback: Angthong National Marine Park

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud