Tips voor een koele zomer

Met deze tips houd je het de komende tijd lekker koel in je eigen woning en tuin.

  • Maak je eigen duurzame airco
    Een ventilator verbruikt minder energie dan een mobiele airco. Maar je kunt hetzelfde verkoelende effect van een airco krijgen door een paar flessen met bevroren water voor je ventilator te zetten. De lucht koelt dan af, omdat het langs de flessen wordt geblazen. Door gebruik te maken van een timer in het stopcontact, hoeft de ventilator ook niet de hele nacht aan.
  • Zet apparaten die hitte afgeven uit
    Schakel zoveel mogelijk apparaten uit. Ook elektronische apparaten die in de stand-by staan, geven warmte af. Daarmee bespaar je gelijk elektriciteit. Lang koken of een ovengerecht kun je beter ook niet doen. Een gasfornuis en andere keukenapparatuur geven veel warmte af, waardoor het nog warmer wordt in huis.
  • Sproei je tuin in de ochtend of avond
    Besproei je tuin niet overdag als de zon fel schijnt, maar in de avond of vroeg in de ochtend. Doe je dit wel overdag? Dan verdampt het water snel en zorgen de druppeltjes water op de bladeren in combinatie met de zon ervoor dat het blad verbrandt. Probeer bij het sproeien ook zoveel mogelijk regenwater te gebruiken in plaats van kraanwater (bijvoorbeeld uit een regenton).

    Wist je dat gras en planten boven de 25 graden minder hard groeien en dus minder water nodig hebben dan bij minder warm weer?

    Extra tip: komt er een droge periode aan? Sproei dan 1-2 dagen van tevoren je tuin al heel goed. Het is niet zo goed voor de tuin om te sproeien als het heel droog en warm is. Zorg hierbij dat je gras veel water krijgt, zodat de wortels diep in de grond ook water krijgen. Sproei je elke dag een klein beetje, dan worden de wortels lui en blijven deze oppervlakkig en reiken ze niet diep in de grond.
  • Verkoel jezelf met een beetje water
    Een zwembad vullen met warm weer? Leuk, maar het vraagt heel veel schoon kraanwater. Dat is zonde! Bij droogte wordt soms zelfs opgeroepen om dit niet te doen om watertekorten in het land tegen te gaan. Een goed alternatief: je voeten in een voetenbadje doen om je lichaam af te koelen. Koud water op je polsen, gezicht en ‘slapen’ heeft hetzelfde effect (omdat hier veel aders lopen). Je kunt ook even een sproeier of tuinslang aanzetten. Let op dat je hiermee niet je gras of planten verbrandt. Zet hem even aan en verkoel je zelf!

    Een waterrijke tuin met bijvoorbeeld een vijver en fontein zorgen ook voor een koelere tuin om lekker in te zitten (indirecte verkoeling, want water verdampt).

7 gedachten over “Tips voor een koele zomer”

  1. Pingback: relaxing music

  2. Pingback: relaxing sleep music

  3. Pingback: sleep music

  4. Pingback: relaxing piano music

  5. Pingback: bossa nova cafe

  6. Pingback: bossa nova jazz instrumental music

  7. Pingback: auto swiper

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud