Groene voorbeelden: oases in binnenstad Harderwijk

In de miniserie ‘Groene voorbeelden’ lichten we een aantal groene voorbeeldprojecten uit. Zo heeft de binnenstad van Harderwijk een aantal ‘oases’ Een paar vragen aan Dyanne van Summeren van de gemeente Harderwijk.

Wat houden deze ‘oases’ in?
“Dit zijn plekken waar mensen even in de schaduw kunnen zitten en vers drinkwater kunnen tappen. De plekken zijn gekozen langs toeristische wandelroutes en op plekken waar al één van de elementen aanwezig was.”

Hoe dragen deze oases bij aan een koelere en klimaatvriendelijke omgeving?
“De bomen zijn natuurlijk een bron van schaduw. En in de schaduw vindt minder opwarming plaats.  Daarnaast zorgt de boom – wanneer deze vol in blad staat – voor verdamping. Deze verdamping geeft een verkoelend effect in de directe omgeving. Het biedt inwoners een koele plek om even aan de hitte te ontsnappen, inclusief gratis koud drinkwater.” Kijk voor meer informatie over de oases op de Nationale Tuin & Klimaat Route.

Welke tips zou je nog willen geven voor een koeler huis/tuin in de zomer?
“-Maak je niet te druk, zeker als dat niet hoeft. Ga dus niet midden op de dag sporten, maar kies daarvoor juist een koeler moment zoals vroeg in de ochtend. 

-Drink voldoende en in kleine beetjes! Dus geen twee liter fles in 1 keer achterover slaan. Hoe je weet of je te weinig hebt gedronken? Als je plas geel kleurt (of je helemaal niet naar de wc hoeft), dan drink je te weinig voor die dag. 

– Houd je woning koel door tijdig alle ramen en deuren open te zetten (koel je woning alvast wat extra af in aanloop naar een warme periode). Sluit de ramen en deuren zodra het buiten dezelfde temperatuur heeft als binnen, of als het buiten warmer is. En houd aan de zonkant van je woning de gordijnen zo veel mogelijk dicht/de zonwering omlaag.”

1 gedachte over “Groene voorbeelden: oases in binnenstad Harderwijk”

  1. Pingback: clinics of los angeles

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud