Ontwerp je eigen groene plek in jouw buurt

Ken jij in je stad of dorp een plek die véél groener kan? Doe dan mee met de challenge ‘Groene Icoonprojecten’ van de provincie Gelderland! Wie weet geniet jij straks van jouw eigen ontworpen groene plek in jouw buurt. Bekijk hieronder het stappenplan hoe je mee kunt doen.

Wat is een groen icoonproject?

Een groen icoonproject is een project waarbij een plek (die door iedereen te bezoeken is) in een stad of dorp groener wordt gemaakt. Hierdoor ontstaat er meer variatie in planten en dieren, krijg je meer verkoeling bij hitte, wordt regenwater vastgehouden en kunnen mensen bewegen, recreëren en elkaar te ontmoeten. Een project dat zó iconisch is, dat het anderen inspireert iets soortgelijks te doen.

Wie kunnen meedoen aan de challenge?

Gemeenten, ondernemers, particulieren, projectontwikkelaars, landschapsarchitecten en grondeigenaren kunnen allemaal meedoen! De voorwaarde is wel dat je samenwerkt met je gemeente én dat de eigenaar van de ruimte toestemming geeft om deze te gebruiken.

Wat valt er te winnen?

De 9 beste ontwerpen voor groene icoonprojecten winnen een bijdrage van 50 % aan de realisatiekosten (met een maximum van €100.000). Met dit geld kun je je groene icoonproject uitvoeren. Daarnaast ontvangen 20 initiatiefnemers die als eerste hun idee hebben ingediend een bijdrage van 50 % aan de ontwerpkosten (met een maximum van €15.000).    

Zo doe je mee – stappenplan

 1. Je hebt een idee voor een groen icoonproject. Je hebt een locatie op het oog en hebt toestemming van de eigenaar deze te transformeren. Ook heb je contact gelegd met je gemeente.
 2. Je verwerkt je idee in een projectplan waarin je laat zien dat jouw groene icoonproject aan de voorwaarden voldoet.
 3. Je dient een aanvraag bij de provincie Gelderland in om geld te krijgen voor de ontwerpkosten (kosten om een plan te maken), zodat je verder kan met je projectplan en bijvoorbeeld een architect een tekening kan maken van je groene icoonproject.
 4. Als de aanvraag wordt toegewezen, ontvang je de bijdrage van 50% aan je ontwerpkosten (met een maximum van €15.000).
 5. Je kan nu een architect of bureau inhuren om een ontwerp te laten maken. Let op: als je de tekening gaat maken, dan ben je ook verplicht om de criteria biodiversiteit, klimaatadaptatie, maatschappelijke waarde en iconische waarde in je plan te verwerken.  
 6. Met het ontwerp kun je de aanvraag indienen voor de uitvoering van je icoonproject (dus voor de realisatie). Je onderbouwt in je ontwerp hoe jouw groene icoonproject aan de vier criteria voldoet (bijdragen aan klimaatadaptatie, biodiversiteit, maatschappelijke waarde en iconische waarde).
 7. Je groene icoonproject wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury. Zij geven scores op basis van de vier criteria. De 9 groene icoonprojecten met de hoogste scores, winnen een bijdrage van 50% aan de realisatiekosten (met een maximum van € 100.000)!
 8. Behoort jouw groene icoonproject tot de 9 met de hoogste score? Dan ben jij één van de winnaars en win je de mooie bijdrage waardoor je snel de schop kan in de grond kan zetten en bijdraagt aan een groener Gelderland!

Wanneer moet ik mijn project inleveren?

Projectplan opstellen:

 • Vanaf de week van 16 november 2020 kan je het inschrijfformulier alvast bekijken (de link wordt hier geplaatst).
 • Vanaf 4 januari 2021 kan je het projectplan via het inschrijfformulier officieel indienen. De eerste 20 projectplannen die voldoen aan de voorwaarden worden meegenomen.
 • Uiterlijk na dertien weken maken we bekend of jouw projectplan bij de eerste 20 projecten hoort en de bijdrage van 50 % aan de plankosten ontvangt.

N.B.: Er is een budget van € 300.000,-. Wanneer dit plafond wordt bereikt, kunnen er geen projectplannen meer meedoen en sluit de mogelijkheid tot indienen. Dat betekent ook dat het kan zijn dat er meer dan 20 projectplannen kunnen meedoen als niet alle projecten € 15.000,- aanvragen. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Gelderland!

6 gedachten over “Ontwerp je eigen groene plek in jouw buurt”

 1. Pingback: deep sleep

 2. Pingback: soothing relaxation

 3. Pingback: maichi hip hop

 4. Pingback: music for work

 5. Pingback: water sounds

 6. Pingback: jazz relaxing music

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud