Noord-Veluwse tuinprofessionals gaan voor een duurzame aanpak!

Wateroverlast, tuinaanpak, biodiversiteit; het kwam allemaal aan bod tijdens de regionale bijeenkomst ‘Samen de handen uit de mouwen’ voor tuinprofessionals die 30 januari plaatsvond op het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Ruim zestig aanwezigen waaronder hoveniers, stratenmakers, gemeenten en tuinvrijwilligers gingen in gesprek over een klimaatvriendelijke regio.

De bijeenkomst werd geopend door Bob Bergkamp, wethouder van de gemeente Oldebroek. Bergkamp benadrukte dat de veranderingen in het klimaat vragen om een gezamenlijke aanpak en creatieve oplossingen. Dit brengt kansen met zich mee voor hoveniers en stratenmakers. Goede voorbeelden kunnen daarbij helpen. Hij deed dan ook een beroep op de aanwezigen om actief mee te denken en interessante projecten aan te melden op de website van Veluwe Duurzaam.

Huwelijksreparateurs
Frans Ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe gaf een kijkje in zijn eigen keuken over de discussie met zijn vrouw over het wel of niet betegelen van het terras. Het kundige advies van de hovenier had de oplossing gegeven.  ‘Je kunt dan naast hovenier ook nog huwelijksreparateur op je bus zetten’ grapte Ter Maten. Oog voor zowel klimaat als comfort kan het verschil maken ‘Daarnaast loont het om in te zetten op groen. Een grote boom heeft de waarde van tien airco’s.’

Het klimaatbestendig maken van de regio vraagt om een andere benadering. Verduurzamen is namelijk meestal niet de aanleiding om een buitenruimte aan te pakken maar het creëren van een mooi gebied of een prettige tuin is het uitgangspunt. Aansluiten bij de belevingswereld van de klant is daar een belangrijke schakel in. In de workshops kwam naar voren dat dit op veel manieren kan. Bijvoorbeeld de realisatie van een mooie klimaatbestendige buitenruimte bij een bedrijf creëert voor de medewerkers een prachtige plek om pauze te houden. Of het geven van een stukje extra advies zodat gezinnen met kinderen ook in de zomer van hun tuin kunnen genieten zonder dat het te heet wordt.

Tijdens de workshops ontstonden er levendige gesprekken. Iedereen is zich bewust van het nut en noodzaak dat er meer ruimte voor water, plant en dier moet komen. Er kwamen verschillende ideeën en tips voorbij, zoals voordeelplantpakketten, voorbeeldtuinen en tuinadvies.

De opkomst bij de inspirerende avond was groter de verwacht. Het maakt duidelijk dat het klimaat ook in de tuinbranche een steeds grotere rol gaat spelen. Onder het genot van een heerlijk bord stamppot werd er nog eens nagepraat over de klimaatvriendelijke tuinen en contacten gelegd.
Dit jaar wordt er door middel van een campagne aandacht gevraagd voor een klimaatvriendelijke en klimaatbestendige regio. De avond voor tuinprofessionals is onderdeel van een reeks van activiteiten waaronder tuinschetsdagen, excursies, inkoopacties.  

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud