3700 struiken en 100 bomen voor inwoners buitengebied Hattem

Inwoners uit het buitengebied van Hattem ontvingen deze maand ongeveer 3.700 struiken en 100 bomen voor een mooier en meer gevarieerd buitengebied. Zij doen mee aan de biodiversiteitsimpuls Hattem. De uitdeeldag van het materiaal kon vanwege corona niet plaatsvinden. Daarom bezorgde de boomkweker op vrijdag 5 maart de bomen en struiken bij de 20 deelnemers aan huis.

Gemeente Hattem, Vereniging Landschap en Milieu Hattem en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) wierven in september 2020 deelnemers voor het versterken van landschap en biodiversiteit door aanleg van inheemse beplanting, kruidenrijke randen en het plaatsen van nestkasten en insectenhotels. Twintig bewoners hebben zich aangemeld en planten op eigen terrein bijna 3.700 struiken zoals de sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aan en ook nog eens 100 knot-, laan-  en hoogstamfruitbomen. Daarnaast plaatsen zij 50 insectenhotels en/of nestkasten voor erfvogels en egels. Ook wordt bijna 700 vierkante meter aan perceelsranden en overhoekjes ingezaaid met inheemse kruiden. Het zaaizaad is begin februari al per post geleverd.

Rommelhoekje goed voor de biodiversiteit
De nestkasten en insectenhotels zijn deze week door een adviseur van SLG bij de deelnemers langsgebracht. Wethouder Carla Broekhuis was hierbij aanwezig en overhandigde een insectenhotel en een jonge rode beuk aan deelnemers Ellen en Wichert Fikse. Een rode beuk was vroeger op een erf een goed teken dat de boerderij is afbetaald en een symbool van rijkdom. Hopelijk wordt de rode beuk over een paar jaar ook een indrukwekkende boom! Ellen Fikse heeft geleerd van het bezoek van de adviseur van SLG: “Als er een rommelhoekje is, weet ik nu wel dat ik het niet meteen moet opruimen omdat het goed is voor de biodiversiteit.” Haar man Wichert vult aan: “Laten wij van het erf een oasetje maken waar dieren terecht kunnen komen tussen al de weilanden op de polder.”

Streekeigen en aantrekkelijk voor diersoorten
De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG coronaproof bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant en inzaai van streekeigen struik- en plantensoorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen.

Bijenhotels en Bijenoases
Dit project maakt deel uit van een groter biodiversiteitsproject in deze gemeente. Samen met bewoners, bedrijven en organisaties wil de gemeente Hattem bouwen aan een bloeiend landschappelijk netwerk met aantrekkingskracht voor allerlei dieren én recreanten. Later dit jaar zullen andere onderdelen starten zoals een cursus Biodiversiteit voor bewoners en vrijwilligers, de aanleg van Bijenoases voor wilde bijen en het oprichten van een hoogstamfruitbrigade.

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en de gemeente Hattem.

11 gedachten over “3700 struiken en 100 bomen voor inwoners buitengebied Hattem”

 1. Pingback: workout songs

 2. Pingback: healing music

 3. Pingback: bass type beat

 4. Pingback: you can rest a little

 5. Pingback: spring day jazz

 6. Pingback: dominación málaga

 7. Pingback: go x app honolulu

 8. Pingback: where to buy cornhole boards

 9. Pingback: ข้อดีของ โปรโมชั่น LSM99

 10. Pingback: Weather in Singapore

 11. Pingback: สมัคร LSM99

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud