Hendrik Gommer en Elsa Visser uit ’t Harde winnaar verkiezing ‘Duurzaamste huis van Gelderland’

Dat het verduurzamen van je woning niet alleen leuk, maar ook nog eens snel en simpel kan zijn, daar zijn Hendrik Gommer en Elsa Visser van overtuigd. Hendrik: “Het is eigenlijk gewoon een kwestie van doen.” Deze week werd het huis van Hendrik en Elsa uitgeroepen tot ‘Duurzaamste huis van Gelderland’. Maar liefst 17 duurzame huizen in Gelderland waren in de race om de publiekstitel te bemachtigen.  

Dat Elsa en Hendrik gewonnen hebben, hebben ze vooral te danken aan een groot, enthousiast netwerk. Elsa vertelt: “Familie en vrienden zijn gaan stemmen op ons en dat was al een behoorlijk aantal, maar de laatste stemavond zijn onze dochters ook nog eens mee gaan ‘lobbyen’. Zij wonen in Amsterdam en hebben een gigantisch netwerk achter zich.” Hendrik: “Je ziet dat jongeren heel goed met social media zijn. Dat is ook wel belangrijk, want uiteindelijk zijn het ook jongeren die het verduurzamen moeten gaan voortzetten. Maar dat we uiteindelijk gewonnen hadden daar was ik helemaal verbijsterd over.”

Voorbeeld in Amsterdam
Hendrik en Elsa kregen een bos bloemen en een waardecheque van 500,- als prijs. Een bestemming voor het geld hebben ze al. “Het prijzengeld willen we gebruiken om een aantal zonnepanelen aan onze dochter te geven. Zij woont in een appartement in Amsterdam en de zonnepanelen kunnen heel mooi aan haar balkon worden bevestigd. Zo geven we het ook weer door”, vertelt Hendrik. Elsa voegt nog toe dat ze denkt dat dit een groot effect zal hebben. “Als onze dochter die zonnepanelen heeft, ziet iedereen in de buurt dat. Dat was ook bij onze overburen zo. Onze overburen zagen dat wij zonnepanelen hadden gelegd en deden dat daarna ook. Zo’n voorbeeld vertaalt zich door in kleine stapjes.”

Oude woning uit de jaren ‘60
Ongeveer een jaar geleden hebben Hendrik en Elsa hun huis in ’t Harde gekocht en verduurzaamd. “Dit is een oude woning uit de jaren ’60, dus dat was echt een vak apart om die te verduurzamen. De vloer, dak en de gevel zijn met hoge isolatiewaarden geïsoleerd en we hebben drielaags glas aangebracht.” Het meest trots is Hendrik op de aangebouwde woonkamer, die van oude bomen achter hun tuin is gemaakt.

Foto: Marjon Lukje

60 zonnepanelen
Naast de woonkamer is Hendrik ook blij met het aantal zonnepanelen op het dak. “We zijn begonnen met 20 en hebben er nu 60 (van 15.000 Wattpiek). Je krijgt er misschien 8 cent per kilowattuur voor, maar dan nog kan het uit. Binnen zeven jaar heb je het terugverdiend. Daarbij worden zonnepanelen steeds goedkoper en heb je veel aan de salderingsregeling.”  Een salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met de zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik.

Hendrik merkt nog op: “Ik hoor weleens van mensen uit mijn omgeving dat ze denken dat hun huis niet geschikt is voor zonnepanelen, omdat hun dak bijvoorbeeld niet op het oosten staat of omdat er bomen staan. Dat gold alleen 20 jaar geleden, omdat de zonnepanelen toen peperduur waren. Nu verdient het zich altijd terug. Of je de zonnepanelen op het oosten zet, aan de gevel hangt, deels in de schaduw, noem maar op.”

Warmtepomp
Ook de warmtepomp is iets om trots op te zijn, vinden Elsa en Hendrik. “Het is een hele kleine, van 5 kilowatt. Die hebben we aangesloten op de warmtewanden. We merken niets eens dat hij aanstaat qua geluid. Daarnaast is de warmtepomp bedoeld om náást een gasketel te gebruiken, maar hier hebben we al voldoende aan. Het werkt dus perfect. Daarbij zat er ook een hoop subsidie op, dus het kostte ook nog eens niks”, zegt Hendrik.

Landelijke publiekstitel
Van 1 november tot en met 10 november strijdt Hendrik Gommer samen met de winnaars van de provincies Drenthe, Friesland en Zeeland voor de landelijke publiekstitel. De landelijke publiekswinnaar wordt op 20 november bekend gemaakt samen met de winnaars van de juryprijzen.

Over de Nationale Duurzame Huizen Route
De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route en wordt mede ondersteund door de deelnemende provincies, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Volksbank. Het doel van de verkiezing is om aanstekelijke voorbeelden in het zonnetje te zetten om daarmee anderen te enthousiasmeren om ook hun woning te verduurzamen.

3 gedachten over “Hendrik Gommer en Elsa Visser uit ’t Harde winnaar verkiezing ‘Duurzaamste huis van Gelderland’”

  1. Pingback: cafe

  2. Pingback: sleeping music

  3. Pingback: cozy winter coffee shop

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud