Tegeltaxi Elburg haalt gratis stenen op bij inwoners die tuin aanpakken

Wie de stenen uit zijn tuin vervangt door planten, bloemen of bomen kan de tegels gratis laten ophalen door de tegeltaxi van Elburg. Met deze gratis ophaalservice wil de gemeente Elburg haar inwoners stimuleren hun versteende tuin te veranderen in een groen paradijs. Gewipte tegels kunnen eenvoudig aangemeld worden via duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

Cor Bron uit ’t Harde is één van de inwoners die gebruik heeft gemaakt van de tegeltaxi. “Ik kan het iedereen aanraden. Het scheelt veel sjouwen en het bespaart een paar ritjes naar de stortplaats.” De tuin van Cor kreeg een metamorfose. De tuin was helemaal betegeld en werd in de zomer dan ook erg warm. Daarom verving hij een groot deel van de tegels door gras en legde hij borders aan.

Koelere tuin
Een tuin met gras en borders met (vaste) planten hebben een verkoelend effect. In de zomer nemen de tuintegels warmte op: die kunnen maar liefst 50°C worden. Daardoor voelt de tuin veel warmer aan. In een groene tuin kan de temperatuur wel 5°C lager zijn.  Dat komt door verdamping. Bijkomend voordeel van een groene tuin is dat het wateroverlast verminderd: water kan drie keer sneller wegzakken in de bodem dan in een versteende tuin. Daarmee voorkom je overbelasting van het riool. Een groene tuin trekt ook nog eens dieren aan, zoals vlinders en vogels.

Hoe het werkt
Inwoners kunnen zelf kiezen op welke dag zij hun tuintegels, straatstenen of klinkers willen laten ophalen door de tegeltaxi. Voorwaarde is wel dat de verwijderde tegels vervangen worden door gras, planten of bomen. Tijdens het aanmelden van de tegels moet een foto van de ‘oude’ tuin (voor de aanpassingen) aangeleverd worden. Op de ophaaldag mogen de tegels zo dicht mogelijk langs de rijbaan worden geplaatst. Zo kan de tegeltaxi de tegels makkelijk oppakken met de grijparm van de vrachtwagen.

Aanmelden voor tegeltaxi
Inwoners kunnen zich makkelijk aanmelden voor de tegeltaxi. Via Veluwe Duurzaam kunnen zij zelf kiezen op welke dag de gewipte tegels klaarliggen. De tegeltaxi rijdt op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur. Tegels worden opgehaald binnen 48 uur na de opgegeven datum en kunnen aangemeld worden via: www.veluweduurzaam.nl/tegeltaxi-elburg.

6 gedachten over “Tegeltaxi Elburg haalt gratis stenen op bij inwoners die tuin aanpakken”

  1. Pingback: piano music

  2. Pingback: relaxing winter jazz

  3. Pingback: gym workout

  4. Pingback: bossa nova jazz music

  5. Pingback: ufa1913 คืออะไร เชื่อถือได้หรือไม่?

  6. Pingback: fiwfans

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud