Begin nu met besparen met deze 12 handige bespaartips

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Met eenvoudige maatregelen kun je al veel energie en geld besparen. Hieronder lees je vast 12 bespaartips om je vast op weg te helpen.

1. Gebruik een ledlamp
Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en 85 procent zuiniger dan een halogeenlamp. Daarbij gaat een ledlamp 5 tot 10 keer langer mee!

Je bespaart ca. €4,50,- per jaar

2. Gebruik een stand-by-stop
Sommige apparaten verbruiken nog steeds stroom. Zelfs als het lijkt alsof ze uitstaan. Dat noemen we ‘sluipverbruik’. Met een stand-by-stop pak je dit sluipverbruik aan. Je kunt daarmee de stroom afsluiten. Zo bespaar je energie en geld!

Je bespaart ca. €75,- per jaar

Watt kun jij doen?!

Bespaar nu met een ledlamp en een stand-by-stop

3. Plaats tochtstrips
Bij een deur of een raam dat geopend kan worden, zit soms een kier. Deze kier kan lucht van buiten doorlaten. Daardoor warmt je woning in de zomer extra op en koelt je woning in de winter extra af. Om de warmte binnen te houden, kun je tochtstrips aanbrengen.

Je bespaart ca. €50,- per jaar

4. Plaats een waterbesparende douchekop
Gemiddeld komt er zo’n 12 liter water per minuut uit de kraan. Met een waterbesparende douchekop kun je dit terugbrengen naar 4,5 liter water per minuut.

Je bespaart ca. €55,- per jaar

5. Was op 40 graden
Door de wasmachine een paar graden lager te zetten, bespaar je veel energie en geld. Je was wordt ook gewoon schoon op 40 graden.

Je bespaart ca. €50,- per jaar

6. Douch maximaal 5 minuten
Als je van 10 minuten douchen naar 4 minuten douchen gaat, kan dat al zo’n 40 liter douchewater schelen. Dat staat gelijk aan 200 glazen water! Gebruik de douchecoach (of een timer op je telefoon) om bij te houden hoelang je onder de douche staat. Zo word je je extra bewust van de tijd die je onder de douche staat.

Je bespaart ca. €225 per jaar

7. Plaats deurdrangers
Deurdrangers zorgen ervoor dat de deuren niet onnodig open blijven staan. Daardoor houd je de warmte in de winter beter vast. Installeer de deurdrangers op buitendeuren en deuren tussen onverwarmde en verwarmde ruimtes.

Je bespaart ca. €250 per jaar

8. Houd radiatoren vrij
De warme lucht van de radiator stijgt voor een deel op, maar er straalt ook een gedeelte rechtstreeks de ruimte in. Daarom kun je beter geen bank voor de radiator zetten. Overdag in de winter kun je het beste de gordijnen wijd opendoen. Zo kunnen de radiatoren hun warmte beter kwijt. Je krijgt dan ook nog eens gratis warmte van de (straling van de) zon!

Je bespaart ca. €20 per jaar

9. Gebruik de ventilator in plaats van de airco
Als je op warme dagen een ventilator gebruikt in plaats van een airco, kun je veel energie en geld besparen.

Je bespaart ca. €60 per jaar

10. Zet de thermostaat een graadje lager
Wie het koud in huis heeft, zal al snel de thermostaat wat hoger zetten. Maar je kunt ook een warme trui aantrekken of onder een kleedje kruipen. Hiermee bespaar je weer energie en geld.

Je bespaart ca. €85 per jaar

11. Zet de vaatwasser op de eco-stand
Door de vaatwasser op de eco-stand te zetten, verbruik je minder stroom en minder water. De vaat wordt er even schoon van.

Je bespaart ca. €15 per jaar

12. Plaats radiatorfolie achter je radiatoren
Bij veel radiatoren gaat een groot gedeelte van de warmte verloren via de niet-geïsoleerde buitenmuren. De muur achter je radiator wordt namelijk ook verwarmd. Met radiatorfolie ga je dit tegen, want radiatorfolie houdt deze warmte juist vast.

Door radiatorfolie achter je radiator te plakken, zorg je ervoor dat de warmte beter de woonruimte wordt ingestuurd. Dit kun je heel makkelijk zelf doen.

Je bespaart ca. €30 per jaar

Watt is je volgende stap?

Benieuwd hoe je nog meer energie kunt besparen? Binnen de regio Noord-Veluwe zijn er vrijwilligers als energiecoach beschikbaar die je graag verder helpen met je vraag.

4 gedachten over “Begin nu met besparen met deze 12 handige bespaartips”

  1. Pingback: beach cafe ambience

  2. Pingback: stress relief

  3. Pingback: spin238

  4. Pingback: sahabatqq login

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud