Wil jij graag een verschil maken voor iemand met een kleine beurs én vind je het leuk om jouw duurzame kennis te delen? Geef je dan op als energiemaatje bij Veluwe Duurzaam!

Als energiemaatje werk je als vrijwilliger voor Veluwe Duurzaam en help je inwoners met energie besparen. Je geeft niet alleen handige tips, maar luistert ook naar de inwoners en kan ‘out of the box’ denken

Op 8 december 2021 organiseert Veluwe Duurzaam een training voor vrijwilligers die zich als energiemaatje willen inzetten. Geef je tot 6 december 2021 op en wie weet, maak jij straks mensen blij met een lagere energierekening!


Wat is het energiemaatje?
‘Het energiemaatje’ is een nieuw project van Veluwe Duurzaam. Inwoners met een kleine beurs worden geholpen om hun energierekening naar beneden te brengen. Zij gaan een traject aan met een vrijwilliger van ongeveer negen maanden. De vrijwilliger stelt samen met de inwoner een doel om naartoe te werken. Het resultaat? Een lagere energierekening!

Hoe werkt het energiemaatje?
De inwoner krijgt bij het kennismakingsgesprek een energiemonitor die de vrijwilliger voor de inwoner installeert. Via de monitor kan de inwoner zien hoeveel energie hij/zij op dat moment verbruikt. Ook kunnen er week- en maandinzichten worden weergegeven. Een energiemaatje bekijkt de huidige energierekening en stelt samen met de inwoner een doel om naartoe te werken de komende negen maanden.

Om de drie maanden komt de vrijwilliger bij de inwoner langs. Bij elk bezoek neemt het energiemaatje iets mee voor de inwoner als extra motivatie (bijvoorbeeld een aan/uitschakelaar of een waterbesparende douchekop) om het doel te bereiken. Aan het einde van de negen maanden wordt de balans opgemaakt om te zien of het doel is gehaald en de energierekening lager is geworden.

Wie is het energiemaatje?
Het energiemaatje is een vrijwilliger die het eerste aanspreekpunt is voor de inwoner binnen Veluwe Duurzaam. Het maatje geeft niet alleen energiebesparende tips, maar luistert naar de inwoners en komt met creatieve oplossingen.

Belangrijk is dat het energiemaatje kleine doelen weet te stellen om naartoe te werken met de inwoner, zodat het doel haalbaar is. Het maatje weet de inwoner te motiveren, maar accepteert het ook als de inwoner toch besluit te stoppen met het traject.

Wat kun je als energiemaatje verwachten van Veluwe Duurzaam?

  • Je wordt toegevoegd aan een gezellige poule vrijwilligers.
  • Trainingsbijeenkomsten.
  • Een interessant netwerk waardoor je meer mensen in de buurt en in de regio leert kennen.
  • Een vrijwilligersvergoeding.
  • Een paar terugkommomenten per jaar om ervaringen te delen.
Scroll naar top
Skip to content