Subsidie voor tuinen op de Noord-Veluwe

Wil je graag een boom planten in je tuin? Of denk je na over het opvangen van regenwater? Goed nieuws! Sinds 1 maart kan elk Noord-Veluws huishouden subsidie aanvragen voor zijn tuin. Met deze subsidie kunnen zij één of meerdere maatregelen nemen om de tuin meer te vergroenen en zo beter voor te bereiden op droogte, hitte en hoosbuien. Deze zogeheten ‘stimuleringsregeling’ is een initiatief van de Noord-Veluwse gemeenten in samenwerking met waterschap Vallei en Veluwe en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

Door de klimaatverandering komen er vaker extreme weersomstandigheden in Nederland voor. Denk bijvoorbeeld aan hoosbuien en droge zomers. Wie een aantal kleine maatregelen in zijn tuin treft, houdt droge voeten na een flinke hoosbui en biedt extra ruimte aan planten en dieren in zijn tuin. De stimuleringsregeling is sinds 1 maart 2021 gestart en loopt meerdere jaren door.  

Maatregelen
Dankzij deze subsidieregeling kan er voor diverse maatregelen in de tuin subsidie worden aangevraagd. Dat gaat om: het afkoppelen van regenwater, het aanbrengen van een groendak, weghalen van bestrating, een boom planten, het opnieuw gebruiken van regenwater (denk aan een watertank voor het toilet) en het aanbrengen van een regenvoorziening (zoals een regenton). De maatregelen kunnen inwoners zelf uitvoeren, maar ze kunnen het ook laten uitvoeren door een hoveniersbedrijf. Meer informatie over deze maatregelen en voorwaarden staan op de website van Veluwe Duurzaam.

Boom planten
Wethouder Henk Wessel (gemeente Elburg), regionale trekker stimuleringsregeling, is erg enthousiast over de nieuwe subsidieregeling. “Het leuke aan deze regeling is dat je subsidie kunt aanvragen voor maatregelen die vrij makkelijk uit te voeren zijn in je tuin. En er is zoveel mogelijk om je tuin te vergroenen, zowel in een kleine als grote tuin.” Als voorbeeld noemt de wethouder het planten van een boom. “Een boom planten is heel eenvoudig: je graaft een gat, zet de boom erin en vult de grond aan. Daarbij levert een boom met aarde eromheen veel op: water kan na een hoosbui makkelijker de grond intrekken en je creëert een mooie plek voor vogels en insecten.” Wie er nu één wil planten, kan dankzij de stimuleringsregeling 35 euro subsidie per boom ontvangen.

Gemeentegrens
De subsidie is voor inwoners uit de zeven regiogemeenten: Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem. De gemeenten hebben bewust gekozen voor een regionale aanpak om inwoners te stimuleren om tuinen te vergroenen. “We willen hierin samenwerken. Waterproblematiek houdt niet op bij de gemeentegrens natuurlijk. Bovendien zijn we vergelijkbare gemeenten, dus waarom ieder voor zich, als we elkaars kennis en kunde ook kunnen gebruiken?” 

Aanvragen subsidie
De subsidie kan worden aangevraagd via de website van Veluwe Duurzaam. Inwoners kunnen eerst een online aanvraag indienen. Deze moet eerst worden beoordeeld, zodat de aanvrager weet of er nog voldoende subsidie beschikbaar is voor zijn plannen. Op 7 april (19.30 uur) kunnen inwoners ook een webinar volgen over de subsidieregeling.

Alle informatie over de maatregelen, voorwaarden en webinar is te vinden op: www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling

6 gedachten over “Subsidie voor tuinen op de Noord-Veluwe”

  1. Pingback: Sleep Music

  2. Pingback: calming music

  3. Pingback: jazz for relax

  4. Pingback: relax everyday

  5. Pingback: relax cafe music

  6. Pingback: Fiocchi Specialty Ammunition 9mm Rimfire (Flobert) 6 Shot Shotshell Box of 50 For Sale Online

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud