Onttrekkingsverbod Veluwe vanwege droogte

Door de aanhoudende droogte op de Veluwe heeft Waterschap Vallei en Veluwe vanaf 18 mei een onttrekkingsverbod ingesteld. Landbouwers mogen daardoor niet meer sproeien met oppervlaktewater. Dit verbod geldt niet alleen voor de Veluwe, maar ook bijvoorbeeld voor de Utrechtse Heuvelrug.

Uit landelijke cijfers blijkt dat er inmiddels 93 mm neerslagtekort is. Dat wil zeggen dat er minder regen is gevallen dan er verdampt is. De voorspelling is dat dit tekort nog groter wordt er dat er binnenkort sprake is van zo’n 110 mm neerslagtekort. Volgens de waterschappen en het KNMI is het tekort aan regen veel hoger dan gemiddeld én is dit het derde jaar op rij dat er sprake is van deze droogte. Dat is zorgelijk, want de grondwaterstand zakt hierdoor snel en het groeiseizoen is pas net begonnen.

Door lage waterstanden kan er schade aan oevers en kades ontstaan én kan de waterkwaliteit verslechteren – wat weer schadelijk voor planten en dieren is. Om verdere daling te voorkomen, is er door verschillende waterschappen een onttrekkingsverbod ingesteld. Het verbod is ingesteld voor een onbepaalde looptijd. De waterschappen controleren en handhaven waar dat nodig is.Meer informatie vind je op de website van Waterschap Vallei en Veluwe: www.vallei-veluwe.nl/actueel/actuele-thema/droogte/@32915/onttrekkingsverbod/

2 gedachten over “Onttrekkingsverbod Veluwe vanwege droogte”

  1. Pingback: calm music

  2. Pingback: relax everyday

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud