Herfst-tuin-tips

Herfst-tuin-tips: tuinieren in de herfst

Als je denkt aan tuinieren, dan denk je meestal aan het voorjaar. Maar eigenlijk is de herfst het vergeten plantseizoen. Want juist door te tuinieren in de herfst bereid je je tuin al voor op het komende voorjaar. In de afgelopen weken deelden we op onze social media kanalen herfst-tuin-tips. We zetten ze nog eens voor je op een rijtje.

๐ŸŒฑ๐—›๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐˜€๐˜-๐˜๐˜‚๐—ถ๐—ป-๐˜๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿญ๐ŸŒฑ
Planten die je in het najaar plant slaan beter aan. Dat komt doordat de aarde nog warm is van de zomer en vochtiger is doordat het vaker regent. Dat zijn ideale omstandigheden voor een plant om te groeien.

๐ŸŒฑ๐—›๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐˜€๐˜-๐˜๐˜‚๐—ถ๐—ป-๐˜๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿฎ๐ŸŒฑ
In het najaar bereiden planten zich voor op de winter door voedingsstoffen op te slaan in de wortels en takken. Net aangeplante planten zullen daarom hun energie vooral gebruiken om goed te wortelen. In het voorjaar kunnen ze dan gelijk alle energie steken in nieuwe bladeren en bloemen maken.

๐ŸŒฑ๐—›๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐˜€๐˜-๐˜๐˜‚๐—ถ๐—ป-๐˜๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿฏ๐ŸŒฑ
Herfst: het seizoen dat de blaadjes verkleuren naar gele, oranje, rode en bruine tinten. Een vleugje wind en ze dwarrelen naar beneden. ๐Ÿ‚

Voor veel mensen is dat het startsein om met de hark en de bladblazer aan de slag te gaan. Maar herfstblad kun je ook nuttig gebruiken. Herfstbladeren zitten namelijk nog vol voedingsstoffen, zonde dus om zomaar in de kliko te gooien. Verzamel de bladeren van je gazon, terras en vijver en leg ze in de border tussen je vaste planten. Niet alleen bescherm je je planten ermee, het herfstblad zal afbreken en de voedingsstoffen komen de vaste planten ten goede.

Heb je heel veel blad? Verzamel dan het blad op een (aparte) composthoop. Over een jaar heb je dan mooie compost. Hartstikke nuttig voor de tuin!

๐ŸŒฑ๐—›๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐˜€๐˜-๐˜๐˜‚๐—ถ๐—ป-๐˜๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿฐ๐ŸŒฑ
In het vroege voorjaar al een bloeiende tuin? Begin in het najaar! In de herfst kun je niet alleen gewone planten in je tuin zetten, het is ook de tijd van het jaar om bloembollen te poten. Bloembollen zoals tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes bloeien al vroeg in het voorjaar. Omdat er vaak nog niet veel andere bloemen in bloei staan, zijn deze bloemen een belangrijke voedselbron voor bijvoorbeeld hommels.

Zorg ervoor dat de bloembollen voor de vorst in de grond zitten, en geniet in het voorjaar van een bloeiende en levende tuin.

Extra tip: kies voor biologisch. Biologische bloembollen zijn geteeld zonder gifstoffen en daardoor niet schadelijk voor insecten.

๐ŸŒณ๐—›๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐˜€๐˜-๐˜๐˜‚๐—ถ๐—ป-๐˜๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿฑ๐ŸŒณ

Wil je graag รฉรฉn of meerdere bomen in je tuin? Leuk! Een boom zorgt voor een koele tuin in de zomer en zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. Daarnaast is een boom ook goed voor de biodiversiteit.

Kies je bomen uit in het najaar. Bij tuincentra en kwekerijen is er dan ruim aanbod aan bomen. Zeker aan het begin van de herfst zitten de bomen nog volop in het blad en kun je ze goed vergelijken. Zodra de boom het blad heeft laten vallen is de boom in winterrust en klaar om geplant te worden.

Wist je ook dat sommige bomen in aanmerking komen voor subsidie? Kijk op www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling.

3 gedachten over “Herfst-tuin-tips”

  1. Pingback: sleep meditation

  2. Pingback: bossa jazz

  3. Pingback: uniphyllin continus 200mg

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud