Help vogels de winter door

De winter is begonnen en voor vogels is dit de meest barre tijd van het jaar. De koude nachten zijn lang en de dagen om voedsel te zoeken kort. Daarbij zijn er nauwelijks nog insecten te vinden om te kunnen eten. Help mee om de vogels de winter door te helpen en creëer gelijk wat levendigheid in je eigen tuin.

Niet alle vogels vliegen in de herfst naar het zonnige zuiden. Veel vogelsoorten kunnen de Nederlandse winter goed doorstaan, vooral met een beetje hulp van vogelliefhebbers. Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden om de kou te overleven. Jouw tuin kan een plek worden waar vogels weer energie op kunnen doen.

Voor iedere snavel een ander hapje
Om de vogels een handje te helpen, kun je ze wat te eten aanbieden in je eigen tuin. Maak of koop vetbollen (zonder netje) of biedt ze zonnebloempitten aan, waar ook veel vet in zit.
Pinda’s kun je aan een ketting rijgen of in een silo stoppen. Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn er dol op. Gewelde krenten, rozijnen of bessen doen het goed bij de spreeuwen en lijsterachtigen.
Je kunt er ook voor kiezen om bladeren te laten liggen in de tuin. Insecten gaan zich hierin verstoppen of overwinteren en zorgen daarmee voor een voedselbron voor vogels.

Schuilen in de tuin
Je kunt vogels niet alleen iets te eten bieden, maar ook een plek om te schuilen tegen de kou en regen. Dichte struiken of een boom zijn favoriet onder de vogels. Ze vinden er niet alleen een schuilplek, maar ook voedsel en een plek om te broeden.
Je kunt ook een nestkast ophangen, zodat vogels een warm plekje hebben in jouw tuin. Meer weten over schuilplekken in de tuin voor vogels en andere dieren? Kijk dan in de Groene Gids van Veluwe Duurzaam.

Tuinvogeltelling 29 t/m 31 januari 2021
De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels. Tel samen met tienduizenden anderen de vogels in jouw tuin. Meer informatie over de vogeltelling vind je op www.tuinvogeltelling.nl.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud