Ga ook met regenachtig weer verstandig om met water

Jouw drinkwater komt uit dezelfde voorraad water als het water dat bijvoorbeeld de boeren gebruiken. Met zoveel mensen die schoon drinkwater willen, is het daarom belangrijk dat je verstandig en zuinig omgaat met water. Ook als het zoveel regent als in de afgelopen dagen. Hoe zit het precies?

Waterbedrijf Vitens pompt grondwater op uit de bodem om er drinkwater van te maken. Dit drinkwater komt thuis bijvoorbeeld uit de douche, de kraan en de wc. Niet alleen jij maakt gebruik van dit drinkwater, ook boeren en de natuur gebruiken dit water. Vitens laat in dit filmpje zien hoe dat werkt.

https://www.facebook.com/vitens/videos/2594866840777873

Grondwaterpeil
Als het zonnig en droog weer is, zie je regelmatig een oproep om zuinig om te gaan met water. Toch is het belangrijk om ook tijdens regenachtige dagen goed op je watergebruik te letten. Waarom? Diep onder de grond pompt Vitens grondwater op uit de bodem en maakt daar drinkwater van. Doordat het steeds vaker warm en droog is, zakt het grondwaterpeil. Een paar buien kunnen dit probleem niet oplossen.

Op de Veluwe merken we nog steeds dat het grondwaterpeil niet is bijgetrokken na de hete zomer van 2019. Als er in een korte periode veel water wordt gebruikt, verlaagt Vitens de druk.

Grotere voorraad

Waarom zorgt Vitens niet voor een grotere voorraad drinkwater in de zomer?Vitens heeft per provincie een vergunning voor het oppompen van een jaarlijkse hoeveelheid grondwater. Als Vitens meer grondwater zou gaan oppompen dan de vergunning toestaat, dan heeft dat gevolgen voor de natuur. Een grotere voorraad is geen duurzame oplossing. Daarom is het verstandig om zuinig met drinkwater om te gaan.

2 gedachten over “Ga ook met regenachtig weer verstandig om met water”

  1. Pingback: deep sleep

  2. Pingback: jazz coffee

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud