20 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldbijendag. Het gaat slecht met de bij, terwijl we ze juist hard nodig hebben! Daarom zetten we vandaag de bij in het zonnetje.

Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Deze belangrijke beestjes hebben het helaas niet makkelijk de laatste jaren. Steeds vaker blijkt dat er bijen zijn met afwijkingen, waardoor ze hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren. En dat is niet alleen een probleem voor de bij. Als de bestuiving van bloemen, planten en gewassen niet meer wordt gedaan door de bij, zal driekwart hiervan niet meer bestuift kunnen worden.

Gemeenten helpen de bij
Het is dus de hoogste tijd dat we de bij een handje gaan helpen met zijn allen! Ook in jouw gemeente wordt er gekeken naar mogelijkheden. Zo helpt de gemeente Hattem grondeigenaren om een bloeiend bijenlandschap te creëren en maait de gemeente Harderwijk minder vaak bermen en groenstroken om de bij te helpen.

Plant een bloem

Ook jij kan de bijen helpen! Zet bloemen in je tuin waar bijen op afkomen, bijvoorbeeld lavendel, een vlinderstruik of de herfstaster. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Plaats dan balkonbakken met daarin bijvriendelijke bloemen. Bijen kunnen geen lange afstanden afleggen. Gelukkig is een nestplekje makkelijk gemaakt! Knutsel een bijenhotel in elkaar of creëer met blaadjes op de grond een plekje waar ze kunnen schuilen.

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen