
Heb jij een vraag over een aardgasvrij Harderwijk? Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen op het gebied van verduurzamen.
Waarom
Waarom worden we een aardgasvrije samenleving?
Nederland heeft, net als 195 andere landen het klimaatakkoord ondertekend, waarmee we ons verplicht hebben om de uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2) vergaand te verminderen. De uitstoot van broeikasgassen moet worden verlaagd om de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden. Daar komt bij dat vanwege de aardgaswinning in Groningen aardbevingen plaatsvinden. De Nederlandse Overheid heeft daarom besloten de aardgaswinning in Groningen voor 2030 te stoppen en dat in 2050 de gebouwde omgeving aardgasvrij moet zijn.
De gemeente Harderwijk wil een duurzamere en schonere gemeente voor de inwoners en ondernemers van vandaag maar ook voor de volgende generatie. In het klimaatbeleid “De Energieke Stad” stelt de gemeente Harderwijk zichzelf de doelstelling om de CO2-uitstoot met 45% te reduceren in 2031 ten opzichte van 2010. In 2014 was dit de verdeling van de CO2-uitstoot in Harderwijk:

Waarom moeten wij aardgasvrij worden en gaan andere landen juist aardgas gebruiken?
Het klopt dat Duitsland en België aanmoedigen om over te stappen op aardgas. Deze landen maken nu nog gebruik van vervuilendere fossiele brandstoffen, zoals steenkool en bruinkool. Door over te stappen naar aardgas besparen ze CO2. Het is alleen niet de duurzaamste oplossing aangezien bij de verbranding van aardgas nog steeds CO2 vrijkomt. In Nederland gebruiken we al vele jaren aardgas omdat we goedkoop aardgas uit Groningen konden halen. Echter door de aardbevingen en de veroorzaakte schade in Groningen gaan we stoppen met de aardgaswinning.
Wat is de relatie tussen CO2-uitstoot en aardgasvrij wonen?
Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Door aardgasvrij te wonen wordt CO2 bespaard. Bedenk wel dat er ook gekeken moet worden naar het alternatief dat wordt ingezet. Bij een alternatieve energievoorziening op basis van elektriciteit moet er wel sprake zijn van groene stroom om te voorkomen dat er anders alsnog CO2 wordt uitgestoten.
Bij de keuze voor een alternatief voor aardgas, is de CO2 uitstoot een van de aandachtspunten. Daarnaast zetten we in eerste instantie in op het verlagen van de energievraag en als het mogelijk is op woning gebonden energie opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen.
Hoe wordt de extra elektriciteit opgewekt? Is dit duurzaam of stoten we meer CO2 uit?
Elektriciteit in Nederland komt uit verschillende energiebronnen. Een deel wordt op een duurzame manier opgewekt, bijvoorbeeld met windmolens en zonnepanelen, maar er wordt ook een deel opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat bij de productie van elektriciteit nog CO2 vrijkomt. In Nederland werken we eraan om de elektriciteit steeds duurzamer te produceren door onder andere meer windmolens en zonnepanelen te plaatsen en kolencentrales te sluiten. Via het programma van de Regionale Energiestrategie (RES), waarin Nederland is opgedeeld in 30 regio’s wordt ingezet op het volledig verduurzamen van de elektriciteitsproductie. Harderwijk is onderdeel van de RES Noord Veluwe (www.npres.nl).
Bij de keuze voor een alternatief voor aardgas is CO2 uitstoot dan ook een van de aandachtspunten. Daarnaast zetten we in eerste instantie in op het verlagen van de energievraag en als het mogelijke is op woning gebonden energie opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen.
Waarom moet ik aardgasvrij worden als er nog nieuwbouw woningen met een aansluiting op het aardgas zijn/worden gebouwd, bijvoorbeeld in Waterfront?
Sinds 1 juli 2018 is de plicht van netbeheerders om nieuwbouwwoningen op het aardgasnet aan te sluiten, geschrapt. Echter woningbouwplannen die voor 1 juli 2018 een omgevingsvergunning hebben aangevraagd mogen nog gebouwd worden met een aansluiting op het aardgasnet. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig. Hoeveel woningen er nog gebouwd gaan worden op basis van een oude vergunning is niet duidelijk maar dit zal snel minder worden. Voor de delen van Waterfront en Harderweide waar nu plannen voor gemaakt worden, worden de huizen aardgasvrij.
Moeten bedrijven en industrieën ook maatregelen nemen om de CO2 uitstoot te verlagen?
Om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen en de overgang naar duurzame energie te maken, hebben we iedereen nodig. Dit betekent niet dat alleen alle woningen aardgasvrij moeten worden, maar dat ook bedrijven en industrieën maatregelen moeten nemen om te verduurzamen en over te stappen naar duurzame energie. Dit is bij wet vastgelegd en Europees geregeld. Op het bedrijventerrein Lorentz zijn bedrijven bezig om het bedrijventerrein te verduurzamen met als doelstelling het bedrijventerrein energieleverend te maken. Meer informatie kan je vinden op http://www.duurzaamlorentz.nl/.
Wie bepaalt hoe ik ga wonen zonder aardgas? Heb ik hier keuzevrijheid in?
Als je woningeigenaar bent, kun je er zelf voor kiezen om aardgasvrij te wonen door je woning volledig elektrisch te maken. Om dit te doen is waarschijnlijk een flinke investering nodig, want je moet niet alleen goed isoleren, maar ook bijvoorbeeld nieuwe installaties zoals bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen.
Sommige alternatieven, zoals warmtenetten, zijn collectieve oplossingen. Dat betekent dat je niet in je eentje kan beslissen om op zo’n systeem aangesloten te worden. Het gaat altijd om meerdere woningen en vaak hele buurten. Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen moeten dit soort projecten samen met bewoners oppakken.
Als je huurder bent, kan je informeren bij de verhuurder/woningcorporatie naar de stand van zaken. In de tussentijd kan je alvast kijken of je je energieverbruik kan verlagen door kleine maatregelen te nemen zoals het plaatsen van tochtstrips of het aanbrengen van radiatorfolie.
Komt er dwingende wetgeving?
Op dit moment is er geen dwingende wetgeving in de maak. De nationale overheid heeft wel plannen om de prijs van het aardgas te verhogen en van elektriciteit of een andere duurzame warmtebron te verlagen en hiermee te stimuleren om aardgasvrij te worden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuwe Energiewet die mogelijk wel een meer dwingend karakter krijgt .
De gemeente moet per buurt een uitvoeringsplan opstellen. Hierin wordt, in samenwerking met de bewoners, een datum opgenomen wanneer de buurt aardgasvrij is. Deze datum wordt met de betrokken stakeholders bepaald, rekening houdend met dat er voldoende tijd is om de financiering te regelen en de werkzaamheden uit te voeren. Het is nu nog niet mogelijk om deze datum wettelijk af te dwingen.
Wat is de rol van de gemeente en wat gaat de gemeente doen?
De gemeente Harderwijk heeft de taak om een visie te schrijven en per buurt een uitvoeringsplan te maken hoe deze aardgasvrij wordt. De gemeente Harderwijk doet dit samen met Liander, UWOON, Omnia Wonen, Endura, Veluwe Duurzaam en de inwoners. Als inwoner kan je hierover meedenken en input leveren.
De visie die opgesteld moet worden heet de transitievisie warmte. Deze moet wettelijk eind 2021 vastgesteld zijn door de gemeenteraad. Hierin staat aangegeven wanneer welke buurt aardgasvrij wordt. Daarnaast staat per buurt aangegeven welke alternatieven voor aardgas mogelijk toegepast kunnen worden.
Daarnaast is gestart met gesprekken met de eerste buurten om samen op zoek te gaan hoe de buurt aardgasvrij kan worden. Uiteindelijk moet per buurt een uitvoeringsplan geschreven worden. Hierin staat aangegeven welk alternatief of alternatieven voor aardgas gebruikt gaan worden, hoe dit gefinancierd gaat worden, wie er allemaal bij betrokken zijn en wat de planning is voor de uitvoering.
Wat doet de gemeente zelf aan het opwekken van duurzame energie?
De gemeente is met verschillende projecten bezig om meer duurzame energie op te wekken. Op bedrijventerrein Lorentz wordt gewerkt aan het realiseren van 3 windmolens, op de gemeentelijke gebouwen zijn/worden zonnepanelen geplaatst, met de lokale energiecoöperatie Endura worden verschillende zonnedaken gebouwd en er wordt gewerkt aan zonnepanelen op de geluidswal langs Harderweide. Daarnaast is gemeente Harderwijk onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) Noord Veluwe (www.npres.nl).
Wat is de planning van de gemeente Harderwijk?
De overgang naar aardgasvrije wijken is een ingrijpende ontwikkeling, een langdurig traject en heeft een groot effect op de directe leefomgeving. Deze overgang is te groot om als gemeente alleen te kunnen doen. Daarom werken de Gemeente Harderwijk, Liander (netbeheerder), Endura (energiecoöperatie), Omnia Wonen (woningcorporatie), UWOON (woningcorporatie) en Veluwe Duurzaam (duurzaamheidsloket) nauw samen. Daarnaast is het van groot belang dat de inwoners van Harderwijk en Hierden meedenken en input geven. De overgang bestaat uit 3 fases:
Fase 1: Inventarisatie
In deze fase wordt gezamenlijk een uitvoeringsstrategie “Aardgasvrij wonen Harderwijk” opgesteld.
Fase 2: Concretiseren & Uitwerken
In fase 2 wordt de uitvoeringsstrategie uitgewerkt in concrete plannen en acties per buurt/wijk en stakeholders. De uitvoeringsstrategie wordt periodiek bijgesteld op voortschrijdend inzicht.
Fase 3: Realisatie
In fase 3 worden uitgewerkte plannen voor de buurten/ wijken stap-voor-stap gerealiseerd. Dit wordt over een lange periode uitgevoerd.
De eerste fase is afgerond door het ondertekenen van de uitvoeringsstrategie Aardgasvrij wonen Harderwijk. Klik hier voor de uitvoeringsstrategie.
We zijn gestart met Fase 2. Dit betekent dat we de Transitievisie Warmte maken. Hierin staat beschreven wanneer welke buurt/wijk aardgasvrij wordt. Daarnaast zijn we met de eerste buurten in gesprek over wat de mogelijkheden zijn om deze buurten aardgasvrij te maken.
Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn?
Een buurt wordt niet van het ene op het andere moment van het aardgasnet afgesloten. Dit proces zal enkele jaren duren. De gemeente Harderwijk maakt nu samen met Liander, UWOON, Omnia Wonen, Endura, Veluwe Duurzaam en de inwoners de transitievisie warmte voor de overgang naar een aardgasvrije samenleving. Hierin staat aangegeven wanneer ongeveer welke buurt aardgasvrij wordt. Om dit te bepalen wordt gekeken naar verschillende aspecten. Bijvoorbeeld wanneer is de riolering of het aardgasnet aan vervanging toe maar ook of er al mensen met elkaar aan de slag zijn in een buurt.
Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer precies een buurt aardgasvrij wordt. Wij hopen je hier meer over te kunnen vertellen eind 2020/begin 2021 als de transitievisie warmte vastgesteld gaat worden in de gemeenteraad.
Je kunt wel alvast kijken of je zelf voorbereidingsmaatregelen (bijvoorbeeld isoleren van je woning) kunt nemen om straks makkelijker aardgasvrij te worden. Hiervoor kan je een energieadviesgesprek aanvragen bij het Duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. Voor meer informatie en het aanvragen van het energieadviesgesprek, kan je naar https://veluweduurzaam.nl/advies/woningeigenaren/energieadviesgesprek.
Ook is het mogelijk om naar het maandelijks energiespreekuur te gaan. Meer informatie hier over kan je vinden op de website van Veluwe Duurzaam, www.veluweduurzaam.nl.
Welke buurten moeten in 2030 aardgasvrij zijn?
Er is nog niet bepaald welke wijken in 2030 aardgasvrij moeten zijn. Wel zijn 9 buurten aangewezen als zogeheten potentiebuurten. Dit betekent dat deze buurten meerdere aanleidingen hebben om de komende jaren in gesprek te gaan en te onderzoeken of de buurt aardgasvrij kan worden.
Daarnaast moet de gemeente een transitievisie warmte opstellen voor eind 2021. Hierin staat wanneer welke buurt aardgasvrij wordt. Hierin komen dan de buurten te staan die op basis van de kennis van nu aardgasvrij worden voor 2030. De transitievisie wordt periodiek bijgesteld waardoor het zelfs zo kan zijn dat in de selectie van buurten/wijken een verandering kan plaatsvinden.
Hoe doen andere gemeenten dit?
Alle gemeenten in Nederland moeten in 2021 een warmtevisie hebben opgesteld. Hierin moeten gemeenten aangeven op welke buurt/wijk wanneer ongeveer aardgasvrij wordt. Dit betekent dat elke gemeente hier mee bezig is, de een is al verder dan de ander en iedere gemeente doet het op de manier die het best past bij die gemeente. Met de gemeenten uit de regio Noord-Veluwe en met de gemeente Doetinchem, Tiel en Zutphen worden kennis en ervaring uitgewisseld over dit onderwerp.
Woning
Waar gebruik ik nu aardgas voor?
Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is 1.500 m3 per jaar. Hiervan gaat ongeveer 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt gebruikt om mee te koken. Sommige huishoudens gebruiken meer of minder gas dan 1.500 m3 per jaar. Dit is afhankelijk van het soort woning, het bouwjaar, de isolatie, het gebruik van verwarming en het gebruik van warm water.
Hoe ga ik mijn woning verwarmen zonder aardgas?
Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. Er zijn drie hoofdcategorieën:
Elektrische oplossingen:
Je kunt je woning met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je woning als een soort “omgekeerde koelkast”.
Warmtenetten:
Dit zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Het warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om woningen te verwarmen.
Groen gas en synthetisch gas:
Dit kan gemaakt worden uit biogas en synthetisch (waterstof) gas. Biogas wordt gemaakt door mest, GFT en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf: tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, ook wel biogas genoemd. Synthetisch (waterstof) gas wordt gemaakt door (een overschot aan) groene energie, water en CO₂ te laten reageren tot methaan. Dit gas is groen omdat het wordt gemaakt uit zonne- en windenergie. Deze optie is echter niet onuitputtelijk overal toe te passen en zal eerst ingezet worden waar andere technieken niet mogelijk zijn (bijvoorbeeld industriële processen en zware transport).
Een keuze voor een van bovenstaande opties is afhankelijk van meerdere factoren en moet goed bekeken worden per buurt.
Gaan we werken op stads-, wijk-, buurt-, straat- of complexniveau? En moet het uniform of mag het ook individueel?
Tijdens het stadsgesprek zijn we met elkaar het gesprek aangegaan in wijkverband. Dit betekent niet dat de uitvoering ook per wijk zal gebeuren. Op welk niveau dit gaat gebeuren, hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan de eigenschappen van een woning, straat, buurt of wijk, de toepasbare alternatieve voor aardgas en of er draagvlak is. Dit kan betekenen dat het soms om een straat gaat en de andere keer om een hele buurt.
Daarnaast heeft een woningeigenaar ook altijd de keuze om niet te mee te doen met een collectieve oplossing voor de buurt/wijk. Men moet dan zelf met een individuele oplossing de woning aardgasvrij maken.
Gaat de woningcorporatie in een buurt de oplossing bepalen? En kunnen wij hierop meeliften?
De woningcorporaties zijn alleen eigenaar van hun eigen huurwoningen. Voor deze huurwoningen kunnen ze, in overleg met de huurders bepalen wat het alternatief voor aardgas wordt. Hierbij wordt met onder andere de gemeente Harderwijk en Liander gekeken naar de mogelijkheden in de buurt. In het bepalen van een geschikt alternatief voor aardgas wordt ook onderzocht of koopwoningen mee kunnen liften met dezelfde oplossing als waar de woningcorporatie voor kiest en zo de buurt hetzelfde alternatief te bieden voor aardgas.
Is het elektranet geschikt en sterk genoeg om alle woningen volledig elektrisch te verwarmen?
De capaciteit van het elektranet verschilt per buurt/wijk. Dit aspect wordt dan ook meegenomen in de analyse en de keuze voor een bepaalde oplossing. Mocht er gekozen worden voor een volledig elektrische oplossing dan kan het zijn dat het elektranet moet worden verzwaard. De netbeheerder Liander zit in de projectgroep en kan daarmee aangeven of net verzwaring nodig is.
Is kernenergie een optie?
Als gemeente Harderwijk gaan wij niet over het plaatsen van kerncentrales, deze taak ligt bij de nationale overheid. Natuurlijk is het belangrijk dat wanneer we overstappen van aardgas naar een elektrisch alternatief, de elektriciteit op een duurzame manier wordt opgewekt. Hiervoor zetten we in eerste instantie in op het verlagen van de energievraag en als het mogelijke is op woning gebonden energie opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen.
Waarom is het belangrijk mijn woning goed te isoleren?
Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je woning. Het energieverbruik moet namelijk flink omlaag. Met goede isolatie gaat heel weinig warmte verloren en heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. De temperatuur in de woning blijft constant. Naast energie besparen zorgt isolatie dus voor een fijne en comfortabele woning. Bij lage temperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp of Warmte- en KoudeOpslag (WKO) is isolatie zelfs de belangrijkste maatregel. Zonder vergaande isolatie krijg je het in je woning met een verwarming op lage temperatuur niet goed warm. Isolatie is altijd een goed idee – ongeacht de toekomstige warmtebron. Wil je meer informatie over isoleren, vul dan het contactformulier in op https://veluweduurzaam.nl/contact.
Moet ik mijn gasfornuis vervangen als mijn woning aardgasvrij wordt?
Als je niet meer bent aangesloten op het gasnet, kan je ook niet meer koken op gas. Je moet dan overstappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie of keramisch koken. Het gasfornuis kan mogelijk alleen blijven staan als je kan overstappen op groen gas. Mogelijk zijn dan wel aanpassingen nodig aan het gasfornuis.
Als je je gasfornuis moet vervangen, is het goed om vast na te denken om over te stappen op een elektrische manier van koken. Wil je meer informatie over elektrisch koken, vul dan het contactformulier in op https://veluweduurzaam.nl/contact.
Ik ga binnenkort verhuizen. Waar moet ik op letten?
Een verhuizing is een goed moment om te investeren in energiebesparende maatregelen, zeker als je ook gaat verbouwen. Zorg bij een verbouwing allereerst voor goede isolatie. Dat verdien je altijd terug. En kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor een elektrische manier van koken. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om verduurzaming mee te financieren in de hypotheek.
Kijk ook naar de planning van de gemeente wanneer de buurt waar je gaat wonen aardgasvrij wordt. Juni 2019 zijn 9 potentiebuurten aangewezen waar onderzocht gaat worden of deze aardgasvrij kunnen worden. In de transitievisie warmte wordt voor alle buurten in de gemeente Harderwijk een indicatie gegeven wanneer de buurt aardgasvrij wordt. De verwachting is dat de transitievisie warmte eind 2021 klaar is.
Mijn cv-ketel is aan vervanging toe, wat nu?
Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Het kan dus zomaar zijn dat je cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is. Nu we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, is het niet altijd logisch een nieuwe ketel aan te schaffen. Het is daarom verstandig om te inventariseren of er bij jou in de buurt al mogelijkheden zijn om aardgasvrij te worden of wanneer de buurt aardgasvrij wordt.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met wonen zonder aardgas. Kijk bijvoorbeeld of jouw woning geschikt is voor elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. Ben je dit van plan? Voor advies kan je contact opnemen met het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. Dit kan door het invullen van het contactformulier op https://veluweduurzaam.nl/contact.
Lukt het niet om zelf aan de slag te gaan en moet je de cv-ketel toch vervangen? Kies dan voor een moderne ketel die zuinig en milieuvriendelijk is. Denk je de cv-ketel nog maar een paar jaar nodig te hebben omdat je dan over wilt stappen naar een duurzaam alternatief? Bij veel energie- en installatiebedrijven kan je steeds vaker ketels huren of leasen. Lease je een ketel, dan koop je deze over een bepaalde periode af. Huur je een ketel, dan bepaal je een vast bedrag per maand. Huren heeft het voordeel dat het per maand opzegbaar is (na de afkoopregeling) en dat er bij het onderhoud geen extra kosten zijn.
Hoe blijf je flexibel voor toekomstige innovaties?
Om flexibel te zijn en toekomstige innovaties een plek te geven, wordt de transitievisie warmte minimaal om de 5 jaar geüpdatet met nieuwe inzichten (bijvoorbeeld nieuwe technologieën en/of opgedane ervaringen).
Wat gebeurt er met de gasleidingen onder de grond?
Dit hangt af van het gekozen alternatief voor het aardgas. In sommige gevallen kan het bestaande gasnet gebruikt worden om synthetisch gas of waterstof door te vervoeren. In het geval van een warmtenet of een volledig elektrische oplossing , zijn de gasleidingen overbodig. Volgens de huidige wetgeving mogen deze leidingen dan niet in de grond blijven zitten en worden ze verwijderd. Gasleidingen hebben een afschrijvingstermijn van 40 jaar, maar kunnen technisch veel langer mee. Liander doet veel onderzoek naar de kwaliteit van de gasleidingen in de grond. Leeftijd is dan ook niet het belangrijkste criterium om te vervangen. Grondverzakkingen, lekkages en storingsdata zijn veel belangrijkere criteria op basis waarvan Liander besluit te vervangen. Voor de warmtetransitie is het overigens voor de maatschappij het meest gunstige om met de wijken te starten waar de oudere leidingen liggen. Deze zijn waarschijnlijk het eerst aan vervanging toe en dus het meest interessant om uit te faseren.
Is het huidige gasnet ook geschikt voor waterstof of een andere duurzaam gas?
In veel gevallen is het materiaal van het huidige gasnet geschikt om waterstof of een ander duurzaam gas doorheen te laten gaan.
Waarom stappen we niet over op groen gas, waterstof of synthetisch gas?
Overstappen op groen gas is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Zo is er op dit moment nog maar heel weinig biogas beschikbaar in Nederland. En het biogas dat er is, wordt niet alleen in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en in de industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar, waardoor biogas voor die bedrijven hard nodig is om duurzamer te worden.
Bij synthetisch gas en waterstof ligt het probleem net iets anders. Van dit gas is nog maar heel weinig beschikbaar omdat het niet van nature voorkomt (zoals aardgas), maar geproduceerd moet worden. Dat er nog weinig groene waterstof is, komt vooral omdat er nog niet genoeg groene energie wordt opgewekt. Het is nu nog logischer om deze duurzame elektriciteit direct te gebruiken i.p.v. er waterstof of synthetisch gas mee te maken. Daarnaast is de toepassing van synthetisch gas in woningen net even anders dan met aardgas. Er zijn al wel projecten in Nederland waar op kleine schaal gebruik gemaakt wordt van waterstof, deze zitten nu nog in de opstartfase.
Bij het maken van de keuze voor het alternatief voor aardgas wordt, samen met inwoners en andere partijen, naar verschillende aspecten gekeken, onder andere is het technisch mogelijk, wat zijn de maatschappelijk kosten (alle kosten van alle verschillende partijen bij elkaar), hoe duurzaam is het alternatief en wat zijn de kosten voor de bewoner en huiseigenaar.
Wat gebeurt er met het biogas van de Bio-EnergieCentrale Harderwijk (BECH)?
Wij hebben de Bio Energiecentrale Harderwijk deze vragen voorgelegd. Ze geven aan dat voor het geproduceerde groen gas een contract is gesloten voor 4 jaar met Essent voor afzet van het groen gas en de GVO`s (Garantie van Oorsprong). Een deel van deze GVO`s mag de Bio Energie Centrale zelf verhandelen.
GvO is een veel gebruikt begrip waarmee hetzelfde wordt bedoeld is ‘groencertificaat’. Bij de productie van hernieuwbare elektriciteit wordt voor elk megawattuur (MWh) een GvO aangemaakt. GvO’s dienen om te bewijzen dat de geleverde energie daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. Ze worden bijvoorbeeld door stroomleveranciers gebruikt om de stroometikettering juist uit te voeren en dienen als bewijs bij het verkrijgen van subsidies voor duurzame energieproductie.
Zijn er voorbeeldwoningen?
Ja, op www.veluweduurzaam.nl/voorbeeldwoningen vind je een overzicht van woningen in de regio die duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen.
Het is ook mogelijk om woningen te bezoeken. Op www.duurzamehuizenroute.nl staan woningen die je in onze regio en in heel Nederland kunt bezoeken waarbij je jouw vragen aan de bewoners kunt stellen.
Kosten
Wat kost het om aardgasvrij te worden en wat levert het financieel op?
Het is lastig om precies aan te geven wat het kost om je woning aardgasvrij te maken en wat het je eventueel financieel kan opleveren. Dit is afhankelijk van: type woning, energielabel, het alternatief voor aardgas en welke financieringsmogelijkheden er zijn.
Wat vast staat is dat er een flinke investering nodig is om het te realiseren. Voor deze investeringen zijn financieringsconstructies nodig om te zorgen dat bewoners niet worden opgezadeld met hoge kosten en zodat de investeringen kunnen worden terugverdiend met de energiebesparing. Hierbij kan gedacht worden aan, eigen vermogen, subsidies, verhoging hypotheek of gebouwgebonden financiering.
Welke mogelijkheden voor subsidie zijn er?
De subsidiemogelijkheden verschillen van tijd tot tijd. Op deze pagina, https://veluweduurzaam.nl/node/2292 vind je een overzicht van de beschikbare subsidie.
De gemeente Harderwijk heeft op het moment geen subsidie. Wel kunt u gebruik maken van de toekomstbestendig wonen lening. Met deze lening kan je geld lenen voor onder andere het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen.
Heb ik dan geen gasrekening meer?
Als je wordt aangesloten op een warmtenet, of wanneer jouw woning volledig elektrisch wordt, dan ben je volledig onafhankelijk van aardgas. Je hebt dan ook geen gasrekening meer. Met een warmtenet krijg je wel een rekening voor de warmte. Deze rekening wordt berekend door de hoeveelheid warmwater dat je woning binnenkomt te meten. Hoe hoog deze rekening is, is afhankelijk van de aanbieder van het warmtenet maar is wel gereguleerd door de Warmtewet.
Een volledig elektrische woning is mogelijk energieneutraal omdat de elektriciteit wordt opgewekt met je eigen zonnepanelen. Woningen die overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp en elektrisch koken, maar die niet genoeg of geen elektriciteit opwekken hebben vaak wel een hogere elektriciteitsrekening.
Alleen woningen die verwarmd worden met een duurzaam gas (Bijvoorbeeld groen gas of waterstof) krijgen nog een gasrekening.
Ik wil graag mijn woning aardgasvrij maken. Maar het afsluiten van de aardgasaansluiting kost €687,- hoe kan dat?
Als je besluit definitief aardgasvrij te worden, dan verwijdert de netbeheerder om veiligheidsredenen de gasaansluiting. Dit betekent dat zowel de gasmeter als de aansluitleiding compleet uit de woning worden verwijderd en ook de leiding die vanuit je woning naar de hoofdleiding loopt. Hiervoor zijn graafwerkzaamheden nodig en die zijn duur. De netbeheerder berekent deze kostprijs, €687,- door aan degene die zich wil afsluiten van het netwerk (veroorzakersprincipe). De kosten kunnen per netbeheerder licht verschillen.
Wat wordt de opvolger van de salderingsregeling?
De huidige salderingsregeling blijft in ieder geval tot 31 december 2022 bestaan. Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat je vanaf 2023 elk jaar iets minder geld krijgt voor het terug leveren van energie aan het net. Vanaf 2031 zal je dan alleen nog een vergoeding van de energieleverancier ontvangen voor de teruggeleverde zonnestroom.
Zelf aan de slag
Ik weet nog niet op welke manier ik aardgasvrij word. Wat kan ik nu al doen?
Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je nu al minder gas nodig hebt voor het verwarmen van je woning door te isoleren.
Als woningeigenaar kan je maatregelen nemen zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, HR+++ glas en zonnepanelen. Verder kun je na denken om vast over te stappen op een elektrische manier van koken. Het is ook mogelijk om bij het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam een energieadviesgesprek aan te vragen specifiek over jouw woning. Voor meer informatie hierover kan je naar https://veluweduurzaam.nl/advies/woningeigenaren/energieadviesgesprek.
Als huurder kan je kleinere maatregelen nemen zoals het plaatsen van tochtstrips of het aanbrengen van radiatorfolie. Vraag bij de verhuurder of woningbouwcorporatie ook na wat de plannen en mogelijkheden zijn voor grotere maatregelen. Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen hoe je kookt, kies dan voor inductie.

Wat kan ik als huurder doen om aardgasvrij te worden?
Als huurder heb je minder opties om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. Wat je wel makkelijk zelf kunt doen is kiezen voor groene stroom, want we moeten niet alleen stoppen met aardgas maar onze stroom ook duurzaam opwekken. Daarnaast kunnen tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie ook helpen om nu alvast aardgas te besparen.
Als je huurder bent van UWOON kan je informeren of het mogelijk is om zonnepanelen te krijgen. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag in de servicekosten.
Wil je meer weten of je verhuurder van plan je woning aardgasvrij te maken, neem dan contact op met de verhuurder.
Ik wil advies voor mijn woning. Waar kan ik advies krijgen over het aardgasvrij maken van mijn woning?
Het is mogelijk om bij het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam een energieadviesgesprek aan te vragen specifiek over jouw woning. In dit gesprek wordt specifiek voor je huis en persoonlijke situatie gekeken wat de mogelijkheden zijn om je huis te verduurzamen en mogelijk aardgasvrij te maken. Hiervoor krijg je advies op maat met een stappenplan wat je kan doen. Voor meer informatie en het aanvragen van het energieadviesgesprek, kan je naar https://veluweduurzaam.nl/advies/woningeigenaren/energieadviesgesprek
Ook is het mogelijk om gebruik te maken van het maandelijks energiespreekuur of een telefonisch energieconsult aan te vragen.
Wij zijn een buurtinitiatief gestart, kan ik daarvoor ondersteuning krijgen?
Wil of ben je een initiatief gestart om jouw straat, buurt of wijk te verduurzamen of aardgasvrij te maken? Dan kan je dat kenbaar maken door contact op te nemen met Veluwe Duurzaam of je wijkmanager. In overleg kunnen we dan kijken op welke manier we jouw initiatief het beste kunnen ondersteunen.
Ik wil met mijn buren samen collectief inkopen. Kunnen we hierbij ondersteund worden?
Ja zeker. Hiervoor kan je contact op nemen met het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam door het invullen van het contactformulier op https://veluweduurzaam.nl/contact. In overleg kunnen we dan kijken op welke manier we je het beste kunnen ondersteunen.
Ik heb een vraag die hier niet tussen staat, waar kan ik die stellen?
Heb je een vraag over het beleid of een aankomende activiteit, dan kan je het beste contact opnemen met de gemeente Harderwijk, door te bellen naar Tel. 0341 411 911 of te mailen naar info@harderwijk.nl
Heb je een vraag specifiek over het verduurzamen van je woning, dan kan je het beste contact opnemen met Veluwe Duurzaam. Dit kan door een contactformulier in te vullen op https://veluweduurzaam.nl/contact.
Ben je een huurder en wil je informatie over je woning neem dan contact op met je eigen verhuurder/woningcorporatie.
Ik heb een idee, aan wie kan ik dat vertellen?
Je kunt contact opnemen met de gemeente Harderwijk, door te bellen met 0341 411 911 of te mailen naar info@harderwijk.nl of door het invullen van het contactformulier van het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam op https://veluweduurzaam.nl/contact. Daarnaast kun je je ideeën vertellen op bijeenkomsten die regelmatig worden georganiseerd.
Wil je structureel meedenken over de hoofdlijnen van het benodigde beleid en financiering? Dan kan je mogelijk aansluiten bij de klankbordgroep Aardgasvrije gemeente Harderwijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de gemeente Harderwijk, 0341 411 911 of info@harderwijk.nl.
Wil je op de hoogte blijven over het project aardgasvrij Wonen Harderwijk?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief door het contactformulier in te vullen op https://veluweduurzaam.nl/contact. Je ontvangt dan een paar keer per jaar een update over de stand van zaken, nieuwe bijeenkomsten en activiteiten van het project Aardgasvrij wonen.
Welke informatiestromen zijn er en waar kan ik ze vinden?
Vanuit de projectgroep Harderwijk Aardgasvrij Wonen Harderwijk kun je alle informatie vinden op deze website. Daarnaast houden wij je op de hoogte via een digitale nieuwsbrief. Hiervoor kun je je aanmelden door het contactformulier in te vullen op https://veluweduurzaam.nl/contact of tijdens een van de bijeenkomsten.
Voor algemene informatie vanuit het Rijk kun je kijken op de website van het programma aardgasvrije wijken, https://aardgasvrijewijken.nl/default.aspx