Voorbeeldtuin ’t Harde

In ’t Harde is een klimaatvriendelijke tuin aangelegd!
Deze tuin is bestand tegen hitte, droogte en hoosbuien. De aanpassingen die je daar ziet, kun je ook makkelijk in je eigen tuin toepassen. Daarbij is de tuin nog budgetvriendelijk ook!

Tuin bezoeken

Deze tuin (Houtrustweg 51) kan jij bekijken. Loop de steeg in en bekijk de tuin door de ‘ramen’ in de schutting. Deze tuin is namelijk speciaal aangelegd om als voorbeeld te dienen

Wat kan je allemaal in de tuin vinden?

Water

In Nederland regent het steeds vaker en harder. Het kan dus gebeuren dat tuinen en straten overlopen. Door het water in je eigen tuin op te vangen, kun je wateroverlast voorkomen. Daarbij zorgt het vasthouden van water voor verkoeling tijdens de warme zomerdagen!

De regenpijp is doorgezaagd en loopt nu via een gootje naar de vijver. Het gootje is gemaakt van oude tegels en dakpannen. De vijver ligt wat verdiept zodat het teveel aan regenwater de grond ik kan zakken.

Het regenwater dat op het schuurtje valt, wordt opgevangen in een regenton. Zo kan het water gebruikt worden om tijdens droge periode de planten water te geven.

In de voortuin ligt een ‘wadi’. Dat is een plek dat lager ligt en waar water de tijd heeft om weg te zakken. Tijdens drogere periodes ziet de wadi door de planten er ook mooi uit.

Weetje! Per m2 dak kun je 650 liter per jaar opvangen. Voor dit huis komt dat neer op 39.000 liter water per jaar dat wordt opgevangen in de tuin. Dat water hoeft dus niet naar de rioolzuivering. Dat draag bij aan de instandhouding van het waterpeil!

Planten

In de tuin staan veel inheemse planten, dat zijn planten die van nature in Nederland thuis horen. Deze zijn beter voor de insecten. Veel doorgekweekte planten geven bijvoorbeeld geen nectar of missen geuren. Door te kiezen voor deze planten zorg je voor een fijne omgeving voor insecten. Veel van de planten zijn ook nog biologisch!

Ook zijn er inheemse struiken geplant, zoals de Hazelaar, Gelderse Roos en Meidoorn. Die geven bessen en noten voor dieren in de tuin. Ook kunnen vogels er nestelen of zich erin verschuilen.

In de voortuin is, naast een aantal bessenstruiken, ook een bloemenweide ingezaaid met biologisch zaad van inheemse planten. Deze vraagt weinig onderhoud en is een fijne plek voor insecten.

Takkenril

Heb je takken over van het snoeien? Dan kun je een takkenril maken – net zoals in deze tuin. De afgeknipte takken zijn achter palen geplaatst. Hier kunnen insecten tussen leven. Ook is het een fijne schuilplek voor vogels en egels. De insecten die er in leven zijn weer een lekker hapje voor ze.

Hergebruik materiaal

In deze tuin zijn oude stenen gebruikt voor het aanleggen van nieuwe paden, het gootje naar de vijver en het maken van een (stapel)muurtje rondom de vijver. Leg de stenen in een ander patroon en je geeft weer een frisse nieuwe look aan de tuin.

Verharding

Het pad is gemaakt van houtsnippers en het terras van schelpen. Deze halfverharding is waterdoorlatend. Als het regent kan het water dus goed wegzakken.

Als je maximaal 30% verharding (tegels) in je tuin hebt, ben je heel goed bezig!

Tip: Wil je toch een stenen pad? Gebruik dan waterdoorlatende tegels of maak grotere voegen tussen de tegels.

Heb jij al een klimaatvriendelijke tuin? Laat deze dan online zien door deze aan te melden als voorbeeldtuin

Deze tuin hoort bij een Kansrijk Wonen-huis. In een Kansrijk Wonen-huis bereiden jongeren zich een jaar lang voor op zelfstandig wonen.

Scroll naar top
Skip to content