Woning
Ik wil graag duurzame maatregelen nemen in mijn woning. Welke kan ik het beste uitvoeren?
Het isoleren van je woning is een goede, eerste stap om jouw woning duurzamer te maken. Je bespaart daarbij veel geld met een goed geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de spouwmuur of het dak. Je kunt ook aan de slag gaan met het duurzaam opwekken van energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp. Benieuwd naar de maatregelen die het meeste opleveren? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal. Ontvang je graag advies over de maatregelen die specifiek op jouw woonwensen en woonsituatie gericht is? Vraag dan een coachgesprek aan.
Welke stappen kan ik het beste zetten om mijn huis energiezuiniger te maken? En is hier subsidie voor beschikbaar?
Isoleren is de eerste stap richting een energiezuiniger huis. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, vloer of spouwmuur. Wil je twee (grote) isolerende maatregelen uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Tot en met 2020 is deze subsidie beschikbaar. Benieuwd of jij in aanmerking komt voor de subsidie? Lees hier de voorwaarden en maatregelen die gelden voor de SEEH.
Naast een subsidie is het ook mogelijk om een lening aan te vragen bij het Nationaal Warmtefonds. Om in aanmerking te komen voor deze lening moet je een energiebesparende maatregel nemen. Naast isolerende maatregelen, vallen ook andere maatregelen hier onder, zoals het aanschaffen van zonnepanelen. Lees meer over de Energiebespaarlening.
Hoe kan ik mijn huis beter isoleren?
Een goed geïsoleerd huis betekent een lage energierekening. Daarbij is een goed geïsoleerde woning beter voor het klimaat. Hoeveel je kunt besparen hangt af van de isolatie die je aanbrengt en van het type huis. Laat je meer dan 2 isolerende maatregelen nemen? Dan kun je aanspraak maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Tot en met 2020 is deze subsidie beschikbaar. Benieuwd of jij in aanmerking komt voor de subsidie? Lees hier de voorwaarden en maatregelen die gelden voor de SEEH. Wil je advies over jouw specifieke woonsituatie en welke isolerende maatregelen mogelijk zijn? Vraag dan een coachgesprek aan.
Ik wil graag ervaringen van anderen horen die al maatregelen hebben genomen om hun huis duurzaam te maken. Waar vind ik die?
Wil je eerst even bij iemand anders een kijkje nemen, voordat je zelf aan de slag gaat? Op onze website vind je voorbeeldwoningen in de regio Noord-Veluwe. Daar vind je foto’s en ervaringen van andere woningeigenaren die al duurzame maatregelen hebben genomen. Ook kun je bij de Nationale Duurzame Huizenroute een kijkje bij woningeigenaren door heel Nederland die duurzame maatregelen hebben genomen.
Ik wil graag aan de slag met het verduurzamen van mijn woning. Welk bedrijf kan ik het beste aannemen?
Als je weet welke maatregelen je wilt uitvoeren, wil je natuurlijk graag dat dit goed uitgevoerd wordt. Op de website van Veluwe Duurzaam vind je een overzicht van aanbieders in de regio Noord-Veluwe. Het is belangrijk om je zelf de volgende vragen te stellen als je een bedrijf selecteert:
- Is het bedrijf gecertificeerd of heeft het een kwaliteitsverklaring?
- Biedt het bedrijf garanties? Zo ja, welke?
- Is het bedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie?
- Ken ik iemand die ervaring heeft met het bedrijf? Zo ja, wat zijn zijn of haar ervaringen?
- Hoe komt het bedrijf over op de website en tijdens contactmomenten?
Vraag ook altijd bij meerdere bedrijven een offerte op. 2 Ã 3 offertes geven vaak een goed beeld van de verschillen.
Ik heb een offerte aangevraagd bij een bedrijf. Waar moet ik op letten?
Het is belangrijk om de offerte die je hebt opgevraagd goed door te nemen voordat je een bedrijf aanneemt voor de maatregel die je wilt uitvoeren. Hier vind je een handige checklist met alle punten waar je op moet letten.
Kom je er toch niet helemaal uit? Een adviseur kan je ook verder adviseren over de offerte(s) die je hebt opgevraagd tijdens een 25-minutenadviesgesprek.
Ik wil zonnepanelen op mijn dak aanleggen. Is hier een subsidie voor beschikbaar?
Voor het aanleggen van zonnepanelen is er geen subsidie beschikbaar. Wél kun je via het Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening aanvragen. Daarmee mag je maximaal 75% van de lening gebruiken voor zonnepanelen. De overige 25% kun je vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld een isolerende maatregel.
Wat ook mogelijk is, is de BTW op de aankoop en installatie terugvragen. Bij een investering van €3.000,- aan zonnepanelen is de totale verwachte btw- teruggave zo’n €500,-. Op de website van de rijksoverheid vind je veelgestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.
Ik heb isolerende maatregelen getroffen in mijn woning. Kan ik gebruik maken van een subsidie?
Als eigenaar-bewoner van een woning kun je subsidie ontvangen voor twee (grote) isolerende maatregelen: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De subsidie is t/m 2020 beschikbaar.
Een belangrijke voorwaarde van deze subsidie is dat er twee isolerende maatregelen uitgevoerd moeten zijn. Daarnaast zijn er ook nog andere voorwaarden waar aan voldaan moet worden.
De isolerende maatregelen die onder deze regeling vallen en de minimale eisen ervan, zijn hier terug te vinden.
Om het huis
Welke bloemen, planten en struiken kan ik het beste in mijn tuin planten?
Een variatie van bloemen en planten zorgt voor insecten, vogels en bijen in jouw tuin. Kruidachtige planten zijn aantrekkelijk voor vogels en vlinders lok je naar je tuin met planten zoals een herfstaster of prunis. Wilde bijen zijn gek op nectar en stuifmeel en honingbijen zitten graag tussen bijvoorbeeld klimop of tijm. Milieu Centraal geeft tips om de juiste planten te kiezen. Ga het liefst voor biologische planten, bollen en zaden, zodat ze niet zijn behandeld met giftige bestrijdingsmiddelen.
Ik heb geen tuin, maar een balkon. Wat kan ik doen om vogels, insecten of bijen te helpen?
Heb je een balkon op 7 hoog, maar wil je wel graag vlinders en bijen helpen? Dat kan! De sterkere soorten kunnen makkelijk hoog vliegen en jouw balkon een bezoekje brengen. Als je de bloemen een beetje over de rand laat hangen, vinden zij de bloemen sneller. Via deze website van Vlinderstichting vind je welke bloemen je het beste kan planten.
Hoe kan ik mijn tuin in zomer afkoelen?
Veel stenen of tegels in je tuin betekent dat warmte lang wordt vastgehouden. Met meer groen in je tuin, kun je dit tegengaan. Gras, planten, struiken en bomen zorgen ervoor dat er meer schaduw is en dat warmte niet in de grond blijft hangen. Zin om aan de slag te gaan met meer groen in je tuin? Stichting Steenbreek geeft je tips.
Wat is de beste manier om wateroverlast in mijn tuin tegen te gaan?
Wateroverlast in je tuin is erg vervelend. De meest voorkomende reden hiervan is te veel stenen of tegels. Deze houden het water tegen, waardoor het niet goed in de bodem kan wegzakken.
Veel groen in je tuin zorgt ervoor dat de bodem het water juist goed kan vasthouden. Hoe minder steen, hoe beter. Wil je toch bestraten? Hier vind je tips om dit zo duurzaam mogelijk te doen.
Ik denk erover om een groen dak aan te leggen. Wat zijn de voordelen van zo’n dak?
Een groen dak vangt water op. Doordat er planten op groeien wordt (regen)water vastgehouden en langzaam afgegeven. Daarbij biedt een groen dak voedsel voor insecten en kan het verkoelend werken in de zomer. Je kan het beste planten op je dak laten groeien als je een plat dak hebt. En in sommige gemeenten kan je er subsidie voor krijgen om een groen dak aan te leggen. Wil je meer weten over een groen dak? Klik dan hier.