Je hebt de containers van textielinzamelaar Sympany vast weleens gezien. Elk jaar zamelt Sympany zo’n 25 miljoen kilo kleding en overig textiel in! Hun doel? Samen werken aan een duurzame en circulaire textielketen. Veluwe Duurzaam sprak met directeur Erica van Doorn over de textielcontainers.

  • Wat mag er in een container van Sympany?
    “Kleding, schoenen, maar ook gordijnen mogen in de textielcontainers van Sympany. Om het te beschermen tegen vocht en vuil is het belangrijk dat de textiel in gesloten (plastic vuilnis)zakken zit en dat het schoon en droog is. Ook als er een scheurtje in zit of een knoop mist, mag het in de container. Is het textiel sterk vervuild door bijvoorbeeld olie of verf? Dan kan dit niet in de container, omdat dit bij de recycling niet uit de vezels kan worden gehaald.”
  • Zijn er nog andere dingen die er absoluut niet in mogen?
    “Dekbedden of (tuin/hoofd)kussens mogen niet in de textielcontainer. Ook textiel dat nat of vuil is of zoals hiervoor genoemd, mag niet in de textielcontainer. Je kan dat textiel het beste bij het restafval doen of bij de gemeentewerf inleveren.”
  • Wat wordt het meeste ingeleverd?
    “Er zijn geen specifieke kledingstukken die er het meest uitspringen. Wel is het zo dat de kwaliteit van het ingezamelde textiel afneemt. Veel mensen denken vaak dat Sympany alleen het slechte textiel wil en doen kleding die er nog goed uitzien naar de kringloop of kledingbank. Die mooie kleding mag dus ook in de textielcontainer. We zorgen voor een goed, tweede leven voor die kledingstukken. En het helpt ons om te kunnen investeren in het vinden van recycle-oplossingen.
  • Wat gebeurt er dan met de kleding die ingeleverd wordt bij jullie?
    “Het ingezamelde textiel gaat naar één van de vier sorteercentra van Sympany in Utrecht, Assen, Eindhoven of Harderwijk. Hier wordt het afval (gemiddeld 6,6% over alle zes gemeenten), wat helaas steeds vaker tussen het textiel zit, eruitgehaald. In Assen sorteren we daarna verder naar verschillende kwaliteiten en categorieën. Het textiel wordt vervolgens verpakt in grote witte zakken om het tijdens transport te beschermen tegen vuil, vocht en beschadiging. Sympany verkoopt het ingezamelde textiel aan sorteerbedrijven en tweedehands kledingwinkels in Europa en daarbuiten. Ongeveer de helft van alles wat we inzamelen wordt verkocht aan onze grootste afnemer in Litouwen die zelf ongeveer 300 tweedehands kledingwinkels heeft in Oost-Europa.”
  • Hoeveel textiel wordt er eigenlijk ingeleverd in de containers?
    “Jaarlijks zamelt Sympany circa 22 miljoen kilogram textiel in. We hebben ook een overzicht gemaakt van de hoeveelheid textiel dat in de Noord-Veluwe wordt ingeleverd, zoals je hieronder kunt zien.”
  • Wat is jullie tip om (milieu)bewuster om te gaan met kleding en ander textiel?
    “Het allerbeste is om minder kleding te kopen. Als je dan toch graag iets koopt, koop dan bij voorkeur tweedehands. Er is prachtige en goedkope kleding tweedehands te vinden! Wil je toch echt iets nieuws, kies dan voor duurzame en kwalitatief goede kleding waar je lang mee kan doen. Als je je kleding wegdoet, gooi het dan niet bij het restafval als het nog draagbaar of recyclebaar is, maar doe het bijvoorbeeld in de textielcontainer. Wat nog goed is, zal iemand anders in bijvoorbeeld Oost-Europa dragen. Textiel van mindere kwaliteit wordt gerecycled. Zo dragen we bij aan een meer circulaire textielindustrie.”
Scroll naar boven
Naar de inhoud springen