Bert van Bijsteren, wethouder van de gemeente Harderwijk, beantwoord 3 vragen over afval(vermindering).

Hoe zorgt u er zelf voor dat u uw afval vermindert? 
Wij hebben ons zelf aangeleerd dat afval verminderen begint bij het bewust kopen in de (digitale) winkel.
Koop wat je echt nodig hebt en verbruikt, dan verdwijnt er sowieso minder in de afvalbak.
Let op de verpakking: moet het perse in dat kunststof bakje of plastic omhulsel? Of neem je het mee in een eigen herbruikbaar zakje voor bijvoorbeeld groente, fruit en brood.
Vergeet niet de boodschappentas mee te nemen, dan is het bij de kassa kopen van extra plastic draagtasjes niet nodig.
Als je daar rekening mee houdt kan er minder worden geproduceerd, verdwijnt er minder in de afvalbak en houd je meer over in je portemonnee.

Wat doet de gemeente Harderwijk goed op het gebied van afval(vermindering), volgens u?
Er is in de gemeente Harderwijk nog veel te doen op het gebied van afvalvermindering. Om de doelstelling van 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2021 te behalen, heeft de raad onlangs besloten een gedifferentieerd tarief (diftar) in te voeren. Dat betekent dat inwoners gaan betalen voor elke keer dat men de restafvalcontainer aan de weg zet of een afvalzak naar de ondergrondse container brengt. Mensen die minder vaak restafval aanbieden betalen dus ook minder. Het mooie is, dat uit een enquête onder inwoners blijkt, dat een meerderheid voorstander is van zo’n financiële prikkel.   

Wat is het mooiste tweedehands product dat u wel eens heeft aangeschaft?
Bijna dagelijks gebruik ik mijn tweedehands secretaire/bureau. Destijds gekocht via marktplaats en na een nieuw verfje staat het in een hoek van de huiskamer. Nog steeds reuze blij mee, want het bureau is de basis voor een, voor mij, ideale thuiswerkplek geworden. Mooi om zo ook vanuit huis invulling te geven aan het circulair omgaan met spullen.  

Scroll naar top
Skip to content