De challenges
Hieronder vind je de lijst met duurzame challenges. Het zijn er 31: voor iedere dag een opdracht. Maar je mag ze ook in één dag uitvoeren! Ze zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens goed voor onze planeet. Begin meteen en maak kans op mooie prijzen!
Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan nog snel hier.
1. Stap op de fiets
Of je nou naar je school, opleiding of sportclub gaat: stap op de fiets! Naast dat dit gezellig en gezond is, stoot je ook geen broeikasgassen uit.
2. Neem drinken in een herbruikbare fles mee
Een herbruikbare drinkfles is duurzamer, omdat je daardoor niet steeds een nieuw wegwerpflesje van plastic hoeft te kopen. Daarnaast hoeft kraanwater niet extra vervoerd te worden naar verkooppunten.
3. Ruil een kledingstuk met vrienden
Nieuwe kleding moet geproduceerd worden. Daarvoor zijn veel grondstoffen nodig. Als je een kledingstuk ruilt, heb jij ook iets nieuws. Je bespaart hiermee grondstoffen én geld!
4. Doe de lichten uit als je de kamer verlaat
Je hebt geen verlichting nodig in ruimtes waar je niet bent. Door deze uit te zetten, bespaar je veel elektriciteit.
5. Zet de verwarming een graadje lager en trek een trui aan
Wanneer de thermostaat één graad lager wordt gezet, bespaar je gelijk al veel gas en geld. Zo kun je je leuke trui ook in het voorjaar dragen!
6. Loop een rondje in jouw wijk of in het park en ruim zwerfafval op
Als je onderweg zwerfvuil opraapt, laat je de omgeving een stukje schoner achter. Tip: doe het gezellig samen met vrienden. Wel zo gezellig én jullie zijn ook nog eens goed bezig!
7. Neem een eigen tas mee wanneer je gaat winkelen
Hierdoor hoef je niet elke keer een nieuwe wegwerptas te kopen.
8. Maak een vegetarische maaltijd
Voor de productie van vlees is veel land, energie en water nodig. Als je één keer per week vlees weglaat uit je maaltijd, bespaar je omgerekend al 1 maand aan douchewater!
9. Laat je eigen groente of fruit groeien. Kweek bijvoorbeeld je eigen aardbeien of sla
Je hebt niet per se een tuin nodig om je eigen voedsel te kweken. Dit kan ook gewoon in een klein potje op het aanrecht. Zolang er maar voldoende licht en water beschikbaar is! Wanneer je je eigen eten kweekt, is er geen transport en opslag nodig voor het voedsel om op jouw bord terecht te komen.
10. Voer de bijen met een zakje bloemzaad
Bijen kunnen wel wat hulp gebruiken. Doordat er steeds minder groene natuur is, is er ook steeds minder voedsel voor ze. En dat terwijl bijen heel belangrijk zijn voor de bestuiving van óns voedsel! Help de bijen en zaai een zakje bloemenzaad in de tuin of in het park. Dit kun je bijvoorbeeld doen tijdens de actie ‘bij-voeren’ van Pollinators op de nationale zaaidag (22 april).
11. Ruim je kamer op en breng spullen die je niet langer gebruikt naar de kringloop, ruil dit met vrienden of zet het op Marktplaats of Vinted
Wanneer je iets niet meer leuk vindt of nodig hebt, kun je iemand anders er nog wel blij mee maken. Dit bespaart niet alleen energie voor afvalverwerking, maar ook grondstoffen voor nieuwe producten.
12. Kijk eens naar de shampoo die je gebruikt en kijk of je een natuurlijk alternatief kunt vinden (mag online)
Veel shampoos bevatten chemische stoffen en microplastics. Deze komen via het doucheputje in de natuur terecht. Je kunt op een etiket vaak al lezen of de shampoo natuurlijk is of niet. Ook zijn er steeds meer ecologisch verantwoorde winkels waar je zeker weet dat je een goed product koopt.
Ben je creatief? Probeer je eigen shampoo te maken! Je vindt verschillende ‘recepten’ op het internet.
13. Gebruik de zoekmachine Ecosia
Ecosia werkt net als Google: je kunt er terecht met alles wat je online op wilt zoeken. Het leuke aan Ecosia is dat zij bomen planten met het geld dat zij voor advertenties krijgen. Hoe meer mensen Ecosia gebruiken, hoe meer bedrijven hier willen adverteren én hoe meer bomen er dus worden geplant!
14. Maak een maaltijd van etensrestjes
Jaarlijks verspillen we in Nederland bijna 600 miljoen kilo goed voedsel. Hartstikke zonde! Kijk in de koelkast en keukenkastjes wat er allemaal nog ligt en maak daar een lekkere maaltijd of soep van. Dit kun je ook samen met vrienden of ouders doen.
Heb je niet genoeg restjes voor een complete maaltijd? Probeer dan in ieder geval zo weinig mogelijk nieuwe ingrediënten toe te voegen.
15. Hang was aan de waslijn
Laat de natuur je een handje helpen bij het drogen van de was. In de zon en wind gaat het heerlijk fris ruiken en slijt het minder snel dan in de droger. Ook bespaar je hiermee energie. Je was ophangen kun je zelf doen, maar je kunt het ook even aan een ouder vragen. Heb je geen tuin? Dan kun je ook een wasrek in huis neerzetten.
16. Bezoek een kringloopwinkel
Je kunt hier lekker alleen of met vrienden rondsnuffelen. Zo ontdek je dat dit een hele leuke plek is. Misschien vind je wel een tweedehands alternatief voor datgene wat je nodig hebt of breng je binnenkort je eigen spullen hiernaartoe.
17. Zet jouw was aan op 30 graden in plaats van 40 of hoger
Tegenwoordig wordt was ook in kouder water mooi schoon. En de wasmachine kouder zetten scheelt al gauw 30% aan energieverbruik. Als je niet weet hoe de wasmachine werkt, kun je dit aan een ouder vragen.
Tip: gebruik ecologisch verantwoorde wasmiddelen. Deze informatie kun je vinden op de verpakking.
18. Gebruik de kleine doorspoelknop van de wc
Met de kleine knop verbruik je 3 liter water per keer. De grote knop verbruikt twee keer zoveel water (6 liter). Dit is heel vaak niet nodig en dus zonde van het water! Als je deze thuis niet hebt, let er dan op dat je hem op school of bij vrienden gebruikt.
19. Loop een rondje door je kamer en haal de stekkers van de apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact
Als er elektrische apparaten in het stopcontact zitten terwijl je ze niet gebruikt, dan heet dit sluipverbruik. Denk bijvoorbeeld aan je opladers of de tv. Je kunt de stekkers er helemaal uit halen, maar een stroomverbreker helpt ook. Dit is een schakelaar die je tussen een apparaat en het stopcontact steekt. Als je die uitschakelt, stopt de toevoer van elektriciteit. Heb je je eigen kamer gehad? Kijk dan ook eens in de woonkamer en keuken.
20. Zoek iets van water bij jou in de buurt en maak hier een foto van
Vijvers, beken en kanalen zorgen ervoor dat regenwater kan wegstromen en houden het water vast voor drogere tijden. Het regelen van het waterpeil gebeurt met stuwen en gemalen.
21. Maak een mooie foto van een insect in de tuin of in het park
Ruim 80% van alle diersoorten is een insect. Dat zijn er dus een heleboel! Ga op ontdekking en zoek een bijvoorbeeld een worm, vlinder of watervlo. Check ook eens welk insect je fotografeert. Er zijn apps die jou daarbij kunnen helpen, zoals ‘Picture insect‘.
22. Koop chocolade met een keurmerk
Er zijn verschillende keurmerken te vinden op chocoladeproducten, zoals Fairtrade, UTZ Certified of Rainforest Alliance. Deze keurmerken hebben allemaal een goed doel voor ogen, zoals het vermijden van schadelijke bestrijdingsmiddelen, natuurbehoud of eerlijke handel. Lust je geen chocolade? Geef het dan cadeau aan iemand die je aardig vindt.
23. Probeer eens een cadeautje in te pakken in een doek
Deze manier van cadeautjes inpakken is Japans en heet furoshiki. Je kunt op YouTube filmpjes vinden met instructies. Als dit je lukt, zul je voortaan veel papier en plakband kunnen besparen. Én je komt met het meest originele cadeautje aan. Vergeet niet je doek weer mee naar huis te nemen. Dan kun je hem de volgende keer ook weer gebruiken.
Heb je geen doek? Oud krantenpapier kun je ook gebruiken! Wil je liever ‘echt’ cadeaupapier gebruiken? Zoek eens op internet naar cadeaupapier van duurzame materialen en deel jouw beste optie!
24. Ruim oude e-mails en social media-posts op
Alles wat je online bewaart, verbruikt ook energie om opgeslagen te worden. Dit gebeurt in grote datacenters. Door oude mails en foto’s, waar je toch niet meer naar kijkt te verwijderen, verminder je het energieverbruik van jouw online activiteiten.
25. Bereken de ecologische voetafdruk van je familie via de voetafdruktest
Hoeveel verbruik jij? Doe de voetafdruktest op www.voetafdruktest.wwf.nl! Kom je er niet uit? Vraag dan een volwassene om hulp. Maak een foto van de uitslag.
26. Zoek een regenton en maak er een foto van
In een regenton kun je water bewaren. Als het dan droog is, kun je dat water gebruiken om de planten water te geven. Hebben jullie er thuis eentje staan of misschien de buren? Ga op zoek!
27. Kijk een documentaire of vlog over duurzaamheid
Er is tegenwoordig veel filmmateriaal (online) beschikbaar over duurzaamheid. Hier kun je veel van leren op een leuke manier. Kijk bijvoorbeeld eens de documentaire Seaspiracy of Cowspiracy op Netflix of zoek een vlog op Youtube.
28. Scheid je afval
Door afval te scheiden kunnen materialen makkelijker hergebruikt worden. Zo hoeven er minder nieuwe materialen gemaakt te worden. Dat scheelt weer grondstoffen en energie!
29. Neem je lunch niet mee in een plastic zakje, maar in een lunchbox of katoenen zak
Het is zonde om je lunch iedere dag in een nieuw wegwerpzakje te doen. Hiervoor zijn veel grondstoffen nodig voor iets wat je maar erg kort gebruikt. Een lunchbox of katoenen lunchzak kun je elke dag weer gebruiken.
30. Vind een kledingmerk dat op duurzame wijze produceert (mag online)
Als je in de toekomst écht eens iets nieuws nodig hebt, weet je waar je kunt zoeken!
31. Daag een vriend(in) uit om aan deze challenge mee te doen!
Duurzame acties werken het beste als zo veel mogelijk mensen meedoen. Hierdoor wordt de impact steeds groter. Tip daarom één van je vrienden, vriendinnen of je familie!?