Het is modern, licht en ruim in de eetkamer van familie Boot. De familie woont al 15 jaar in een monument in de binnenstad van Elburg.  Er is flink in de woning verbouwd en het is nu een mooie toekomstbestendige woning geworden. Om andere monumenteigenaren op weg te helpen, leggen Rina en Jan Boot graag uit hoe zij het hebben aangepakt.

APK voor monumenten
Eens in de paar jaar laten Rina en Jan hun monument inspecteren door Monumentenwacht. ‘Dat is een soort APK voor je huis’ legt Rina uit. In 2018 constateerde Monumentenwacht een verzwakte balk over de gehele breedte van de achtergevel. Dat was de aanleiding om ook andere plannen te verwezenlijken zoals een nieuwe keuken.

De vloer van de eetkamer en keuken werd vervangen door een geïsoleerde betonnen vloer met vloerverwarming. De ramen werden voorzien van dubbel monumentenglas en de muren en het dak van de uitbouw werden geïsoleerd. Ook is de familie overgestapt op koken op inductie en overal zit ledverlichting. Gelijktijdig met de verbouwing is ook een stuk achterstallig onderhoud meegenomen: De houten plafondbalken zijn aan de uiteinden verstevigd en de verzakte fundamenten zijn vernieuwd. Omdat er geen tekeningen van het huis zijn, was het even spannend of er nog meer gebreken naar boven zouden komen.

Lokale aannemer
Tijdens de verbouwing heeft het gezin een korte periode in een stacaravan gewoond. ‘Als op een gegeven moment een graafmachine in je keuken staat dan ben je toch blij dat je iets kunt koken op de camping’ lacht Rina.  Vanwege de drukte in de bouw was het een uitdaging om een aannemer te vinden. Een lokale aannemer die erkend is door Monumentenwacht heeft de werkzaamheden uitgevoerd.  ‘Het voordeel is dat zij precies weten welk glas je wel of niet mag gebruiken’, vertelt Rina.

Maandbedrag is het hetzelfde gebleven
Door de verschillende subsidiepotjes voor verduurzaming en onderhoud van monumenten – van de gemeente en van de provincie – was het financieel behapbaar. Daarnaast had de familie het voordeel dat de rentevaste periode van de hypotheek afliep waardoor het mogelijk was om het huis opnieuw te laten taxeren en er een extra hypotheek kon worden opgenomen. Door de lagere rente betalen Jan en Rina per saldo na de verbouwing hetzelfde maandbedrag als voor de verbouwing.

Beperkter met een monument
Jan en Rina hebben overwogen om een warmtepomp te plaatsen maar hebben daar toch vanaf gezien. ‘Er komt dan een soort airco unit in onze kleine binnenplaats te staan. Dat past gewoon niet. En zonnepanelen mogen op monumenten alleen uit het zicht geplaatst worden. Met een hoekwoning zoals onze viel deze mogelijkheid helaas ook af. Je bent gewoon beperkter met een monument’, concludeert Rina.

Neem de tijd
Aan de andere monumenteigenaren die willen verbouwen geeft Rina graag het advies: ’Neem de tijd en bereid je goed voor. Wij waren uiteindelijk één jaar bezig met het ontwerp, het aanvragen van vergunningen en subsidies en het vinden van een aannemer. Doordat we ruim de tijd hebben genomen is het precies geworden zoals wij het wilden hebben.

Monumenteneigenaren uit de regio Noord Veluwe kunnen hier meer informatie vinden over aandachtspunten en subsidies , ook kan je hier een energieadviesgesprek aanvragen voor jouw monument of woning.
                             

Scroll naar top
Skip to content