Van regentonnen tot aan extra bomen en planten in de tuin. Bijna 500 Noord-Veluwse inwoners hebben één of meerdere duurzame aanpassingen in hun tuin gedaan vorig jaar. Ze maakten hierbij gebruik van de speciale tuinsubsidie. Deze subsidie is sinds 2021 beschikbaar voor Noord-Veluwse inwoners en is aan te vragen via duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. Met de tuinsubsidie willen de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem inwoners stimuleren hun tuin voor te bereiden op droogte, hitte en hoosbuien.

Inwoners kunnen voor zes duurzame maatregelen subsidie aanvragen. Uit cijfers van vorig jaar bleek dat vooral het plaatsen van regentonnen, het planten van bomen en het vervangen van tegels door planten populair waren. Er zijn 335 regentonnen geplaatst, werd er 2147 vierkante meter aan tegels verwijderd en vervangen door planten en zijn er 122 bomen geplant.

Aangevraagde maatregelen
In 2022 werd er in totaal 54.059 euro aan alle aanvragers uitbetaald. 40% van het totaal uitgekeerde subsidiebedrag was voor het aanleggen van groendaken. Dat is logisch, want een groendak aanleggen kost natuurlijk meer geld dan een regenton plaatsen. De maatregel het aanleggen van een groendak werd 34 keer aangevraagd.

Koelere zomers en minder wateroverlast
Door deze maatregelen helpen inwoners hun tuin voor te bereiden op verschillende weersomstandigheden. Zo blijft een groene tuin met veel planten koeler in de zomer, houdt de aarde regenwater beter vast en wordt wateroverlast in tuin en straat verminderd. Daarnaast trekken groene tuinen bijen en vlinders aan.

Vraag hier tuinsubsidie aan
Voor iedereen die plannen heeft om de tuin aan te pakken, ook in 2023 is er subsidie voor de tuin beschikbaar. Via duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam is de tuinsubsidie aan te vragen. Inwoners die wel wat inspiratie kunnen gebruiken, kunnen daarvoor een gratis tuincoachgesprek aanvragen. Kijk voor de mogelijkheden op: www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling.

Scroll naar top
Skip to content