Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

  • Op afstanden tot ongeveer 20 kilometer ben je vaak sneller dan met een auto. In sommige gevallen ben je zelfs sneller. In een overzicht laat Milieu Centraal onder andere zien hoeveel tijd je bespaart.
  • Onderweg kom je niet in de file te staan en op de plaats van bestemming hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats.
  • De elektrische fiets is goedkoper in aanschaf dan een auto. Daarbij betaal je geen brandstofkosten en geen parkeerkosten.
  • Het is, in verhouding met een auto, beter voor het milieu.

Wat zijn de kosten van de elektrische fiets?

Als je gaat kijken naar een elektrische fiets zal je in de meeste gevallen tussen de €700,- en €3.000,- kwijt zijn. Wil je een snelle e-bike? Dan beginnen de prijzen vanaf €2.000,-.
Het is ook mogelijk om een tweedehands elektrische fiets te kopen. En vaak is het ook een optie om via je je werk een fiets te leasen.

Hoeveel kilometer kan ik afleggen met de elektrische fiets?

Hoeveel kilometer je kan afleggen met een elektrische fiets, hangt af van de accu en hoe goed je zelf meetrapt. Gemiddeld kun je 90 kilometer afleggen op een volle accu als je goed meetrapt. Trap je zelf minder hard mee of fiets je continu in de hoogste stand? Dan loopt de accu sneller leeg en kun je dus minder kilometers afleggen. Heb je een speed pedelec? Dan kun je 40 tot 60 kilometer afleggen. Met een elektrische fiets kun je gemiddeld 25 km/u fietsen en met een snelle e-bike (de speed pedelec) kun je zelfs tot 45 km/u.

Bekijk hier openbare oplaadpunten voor je fiets.

Hoe milieuvriendelijk is het?

In vergelijking met een auto is de elektrische fiets een stuk milieuvriendelijker. Je stoot namelijk geen CO2 uit tijdens het fietsen. De accu is helaas minder milieuvriendelijk. Een fietsaccu gaat ongeveer 5 jaar mee. Als je accu af is, kun je hem het beste inleveren bij een fietsenwinkel die elektrische fietsen verkoopt. Deze kan hem voor een groot gedeelte laten recyclen.
Je kan er ook voor kiezen om de fietsaccu te herstellen. Oude onderdelen worden dan hergebruikt en er worden nieuwe accu-cellen in geplaatst. De fiets kan dan weer een aantal jaren gebruikt worden.

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen