Met de elektrische auto kan je stiller, schoner en klimaatbewust rijden. Het wordt steeds populairder om voor een elektrische auto te kiezen. Is het ook iets voor jou?

Wat is een elektrische auto?

De ‘gewone’ auto die we kennen, rijdt op brandstof, vaak benzine of diesel. In een elektrische auto is de benzine- of dieselmotor vervangen voor een of meerdere elektromotoren. De elektriciteit komt uit een grote batterij, die je kunt opladen aan een laadpaal.

Hoe ver kom je met een elektrische auto?

Bij een elektrische auto bepaalt de actieradius hoe ver je komt met een elektrische auto. De actieradius is de afstand die je met de auto kan afleggen, zonder dat je hoeft op te laden. Over het algemeen kun je met een elektrische auto minder ver komen dan met een auto die op brandstof werkt. De nieuwste elektrische auto’s kunnen 350 kilometer afleggen op een volle acculading. Let er wel op dat je bij vorst 30% minder ver komt met een volle accu.

Hoe lang duurt het opladen?

Het opladen van de batterij duurt langer dan het volgooien van een auto dat op benzine rijdt. Aan een laadpaal thuis of aan de straat kan het 6 tot 10 uur duren. Er zijn ook snelladers, vaak aan de snelweg te vinden. Met deze oplaadpalen duurt het ongeveer 30 minuten om de auto op te laden.

Voor een volledige elektrische auto is het een aanrader dat de auto op minimaal 3X16A (111kW) kan laden. Overigens kunnen niet alle elektrische auto’s snelladen. Laat je hierover adviseren door de verkoper of zoek het op het internet.

Hoe werkt het opladen?

Een elektrische auto moet je opladen, maar hoe zit dat precies? Er zijn 2 type elektrische auto’s  en daarmee ook 2 types laadpalen te vinden aan de weg. Type 1 is voor de Japanse en Amerikaanse auto’s en type 2 voor de Europese. Bekijk hier de kaart met alle openbare laadpalen.

Je kunt ook thuis de auto opladen. Het is daarvoor belangrijk om de capaciteit van de stroomaansluiting verzwaard te hebben. Bij je stroomleverancier kun je nagaan of jouw stroomaansluiting goed is of aangepast moet worden.
Kies daarnaast voor een geschikte laadkabel. Bijvoorbeeld een kabel die minimaal het maximale laadvermogen van de auto aan kan. 

Hoe duur is elektrisch rijden?

De elektrische auto’s die nu op de markt zijn, zijn duurder dan de brandstofauto’s. Dat komt vooral door het dure accupakket. In gebruik is de elektrische auto wel een stuk goedkoper. Je betaalt geen wegenbelasting, opladen is goedkoper dan tanken, en ook aan het onderhoud ben je waarschijnlijk een stuk minder kwijt. Daarnaast is er de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) opengesteld waar je gebruik van kan maken als je een elektrische auto koopt of leaset.

Hoe onderhoudsgevoelig is een elektrische auto?

Een elektrisch auto heeft minder bewegende delen en is daarom minder onderhoudsgevoelig. Koop je een tweedehands elektrische auto? Let dan op de actieradius, banden, ophanging en remmen. Maak een lange proefrit om een idee te krijgen van de werkelijke actieradius.

Is het echt milieuvriendelijk?

Een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Bij de opwekking van elektriciteit en het produceren van de auto komen er schadelijke stoffen vrij. Als je kijkt naar de hele levensduur van de elektrische auto, dan is dit veel minder belastend dan een brandstofauto.

Wil je meer informatie?

Kijk dan eens op de website van de ANWB, Milieucentraal of EV-Database.

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen