Veluwe Duurzaam organiseert door het jaar heen verschillende (online) informatieavonden voor kerkgebouwen. Tijdens deze avonden krijgen jullie de mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen én om samen ervaringen en informatie te delen.

Nieuwe bijeenkomsten 

Bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid – mogelijk begin 2021 (Harderwijk)

De Petrakerk uit Harderwijk deelt deze avond welke stappen zij hebben gezet om een groene kerk te worden. Twee maatregelen zijn bijvoorbeeld de aanschaf van hybride warmtepompen en zonnepanelen.

Eerdere bijeenkomsten

Online bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid – 2020, 5 november (online)

Tijdens deze avond deelde het Visnet uit Harderwijk welke duurzame stappen zij hebben gezet. Ook vertelde energieadviseur René de Brouwer wat energieadviseur voor kerken inhoudt en deelde hij een aantal praktijkvoorbeelden.

Bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid – 2019 (Elburg/Oldebroek)

De Kruiskerk heeft een energieadvies gekregen en is daar actief mee aan de slag gegaan. In 2017 was er al een bijeenkomst in de Kruiskerk waar zij de plannen presenteerden. Op deze avond lieten zij het verloop en de toekomstplannen omtrent het renoveren en verduurzamen zien. Alle aanwezigen hebben al stappen genomen richting duurzaamheid of denken daar actief over na. Op deze avond hebben we het ook gehad over de fairtrade kerk (presentatie door Harry Klein Obbink van de Ichthuskerk in Voorthuizen) en Kookdominee Han Wilmink vertelde over de pioneersplek ‘Maal en Verhaal’. 

Bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid – 2018 (Elburg/Oldebroek)

Op donderdag 4 oktober vond er in de Oosterkerk in Elburg een tweede Kerk & Duurzaamheid-avond plaats als vervolg op de avond in Wezep in 2017. Energieadviseur Dick Tolsma heeft tijdens de avond het energieadvies voor de Kruiskerk toegelicht en op basis daarvan praktische handvatten aangereikt.

Er waren 20 kerkrentmeesters- en gebouwenbeheerders aanwezig, samen goed voor zo’n 13 kerkgenootschappen. De planning is om in 2019 een derde avond te houden in de Kruiskerk – die op dat moment maatregelen heeft genomen n.a.v. het advies.

Bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid – 2018 (Harderwijk)

14 februari 2018 vond in de Petrakerk in Harderwijk een Kerk & Duurzaamheid informatieavond plaats. Deze werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente Harderwijk en de Petrakerk. Er waren 20 kerkrentmeesters aanwezig die samen 10 kerkgenootschappen vertegenwoordigden. Een groot deel van de kerken kwam tot de conclusie dat er genoeg stof te bespreken was voor een vervolgavond. 

Bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid – 2017 (Elburg/Oldebroek)

Op 5 oktober 2017 vond de Kerk & Duurzaamheid avond plaats in de Kruiskerk in Wezep. De avond werd georganiseerd in samenwerking met de Kruiskerk en de gemeente Oldebroek en Elburg.

Er waren 10 kerkgenootschappen aanwezig, samen goed voor zo’n 20 (kerk)gebouwen. Er is een lijst opgesteld met contactpersonen per kerk en deze zijn met elkaar in contact gebracht. De wens om eenzelfde Kerk & Duurzaamheid avond in 2018 in Elburg te organiseren is uitgesproken en de Hervormde Kerk Elburg heeft aangegeven dan gastheer te willen zijn. Het vervolg op deze avond vindt plaats op 4 oktober in de Oosterkerk in Elburg. 

Bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid – 2017 (Ermelo)

Op 25 januari 2017 vond de eerst Kerk & Duurzaamheid avond plaats in De Dialoog in Ermelo. De avond werd georganiseerd in samenwerking met de Immanuelkerk Ermelo en de gemeente Ermelo. Er waren 13 kerkgenootschappen aanwezig, samen goed voor zo’n 30 (kerk)gebouwen. Tijdens deze avond kregen ze praktische handvatten om hun (kerk)gebouwen te verduurzamen en was er tijd om elkaar te ontmoeten.

Scroll naar top
Skip to content