Je tuin herfstklaar maken, is wat minder bekend dan het winterklaar maken. Toch kun je in september een aantal dingen doen om jouw tuin ‘herfstklaar’ te maken. Lees hier de 10 tips van Job Dam, vrijwilliger bij de Klinker in Wezep.

 • Plant najaarsbloeiers.
  Vul gaten in de borders met najaarsbloeiers. Er zijn veel planten die nog bloeien in de herfst, bijvoorbeeld dahlia’s, herfstasters of chrysanten.
 • Stek je planten.
  Wist je dat veel vorstgevoelige planten gestekt kunnen worden? Dit kan in stekgrond of in water. Zijn er wortels gevormd? Zet ze dan in potgrond en houd ze lekker warm op een vorstvrije plek. Zo kun je volgend jaar weer genieten van de planten.
 • Verzamel zaden.
  Verzamel zaadjes van eenjarige planten of vaste planten. Zorg dat het zaad goed rijp en droog is. Bewaar het in bijvoorbeeld papieren zakjes of envelopjes voorzien van de naam. Bewaar het niet in plastic, want dan kan het zaad gaan schimmelen.
 • Deel je vaste planten.
  Vaste planten of siergrassen kun je ‘scheuren’, dat betekent dat je planten met veel wortels uit elkaar trekt en er twee of meer delen van maakt. Deze delen kun je vervolgens opnieuw planten. Doordat de grond in september nog relatief warm is, zullen planten makkelijker aanslaan.
 • Nieuwe planten en bloembollen aanschaffen.
  Omdat de laatste jaren het voorjaar erg droog is geweest, zullen nieuwe planten slecht aanslaan en groeien, met als gevolg dat zij in de zomer sneller last hebben van droogte. De herfst is daarom nu de beste planttijd. Door de hitte van dit jaar is het ook duidelijk welke planten het de afgelopen zomer niet goed hebben gedaan. In deze periode kun je die planten eventueel vervangen voor meer klimaatbestendige planten.
 • Onderhoud je gazon.
  Tijdens de herfst hoeft je gazon minder vaak gemaaid worden. Als je het maait, maak het dan niet te kort, want kort gemaaid gras komt de winter minder goed door. Houd je gazon wel vrij van bladeren om het gras mooier te houden. De herfst is ook een mooi moment om gras bij te zaaien.
 • Houd je vijver schoon.
  Heb je een vijver? Haal dan de afgestorven waterplanten weg. Doe je dit niet, dan gaan ze stinken en rotten op de bodem. Haal ook het afgevallen blad uit de vijver. Span zo nodig een net over de vijver heen om het blad op te vangen.
 • Snoei je haag.
  Wilt u de haag nog snoeien? Dat kan nog in september.
 • Beplant potten en bakken opnieuw.
  Potten, bakken en hanging baskets met eenjarigen erin, zullen nu uitgebloeid zijn. Je kunt daarom nu prima iets anders erin planten. Denk aan Patio Cyclamen, Winterheide, Ophiopogon (zwart gras), zilverblad, kleinbladige klimop, sierkolen, bergthee, Skimmia, Viburnum of winterviooltjes.
 • Ruim het tuinafval op.
  Het tuinafval kan in de groene container en/of in een compostbak. Takken van bomen, heesters en verhoute stengels kunnen beter in de groene container, omdat deze slecht verteren. Zachtere plantendelen en bijvoorbeeld afgevallen blad kunnen in de compostbak of op een composthoop.

Jobs groene spreekuur

Heb je nog vragen over je tuin of over kamerplanten? Bezoek Job dan tijdens zijn groene spreekuur. Elke 1ste en 3de woensdag van de maand van 10:30 uur tot 11:30 uur bij De Klinker in Wezep.

Scroll naar top
Skip to content