Als er water door de rioleringsbuizen van een woning loopt, dan wil er lucht uit de buizen ontsnappen om het water door te laten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het doorspoelen van het toilet. Lucht dat uit een rioleringsbuis komt, ruikt niet fris. Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoog komt, heeft een huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit ontluchtingssysteem is verplicht in Nederland en zit aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit ontsnapt de vieze lucht, zodat niemand er last van heeft.

Figuur 1

Ga je de regenpijp doorzagen en afkoppelen, dan is het belangrijk om ontluchting van het riool te houden. Is je huis voorzien van een goede standleiding en ont/beluchter op het dak (zie figuur 1)? Dan hoef je  niets te doen. Is dat niet het geval en vindt ontluchting plaats via de regenpijp (zie figuur 2), dan kun je  alsnog afkoppelen door gebruik te maken van een ontluchter (Figuur 3).

Figuur 2
Figuur 3

Voordelen

  • Voorkomt stankoverlast door het riool.
  • Afkoppelen van de regenpijp (met alle voordelen daarvan) blijft mogelijk.
  • Eenvoudig aan te brengen

Mogelijkheden 
Ontluchten van de riolering kan door het verbeteren van de standleiding die door het huis loopt (zie figuur 2) of door gebruik te maken van een speciale afkoppelhulpstuk van pvc. Dit hulpstuk zorgt ervoor dat het regenwater wordt afgekoppeld maar dat de beluchtingsfunctie van een regenpijp behouden blijft. Ook kan een beluchter (afsluitkapje met beluchtingsfunctie) op de afgezaagde regenpijp worden aangebracht. Nadeel daarvan is dat de (vieze)lucht er ook daar uitkomt.

Kostenplaatje(s)
De kosten voor het afkoppelen van een regenpijp inclusief een beluchter zijn tussen de € 25 en € 100.

Subsidiemogelijkheden
Sommige gemeenten bieden een subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp en het opvangen van regenwater op je eigen terrein. 

Uitleg over de klimaatvriendelijke tuin

Voorbeeldtuin

Categorie: Water in de tuin

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content