Een infiltratiekrat is een krat in de grond dat regenwater opvangt. Een infiltratiekrat neemt boven de grond dus geen ruimte in. Het krat is omhuld met geotextiel. Dit zorgt ervoor dat de krat niet snel volloopt met grond of andere materialen van buitenaf. Door de regenpijp op een infiltratiekrat aan te sluiten, vang je het regenwater op in eigen tuin en wordt het langzaam aan de bodem afgegeven. Een infiltratiekrat kan ook prima functioneren als overloopoptie bij een regenton. De kratten zijn in verschillende afmetingen te koop. Deze maatregel wordt vaak gekozen als bovengronds afkoppelen zorgt voor wateroverlast in de tuin. Als bijvoorbeeld regenwater door de bodemsoort te langzaam wegtrekt.

Voordelen

  • Grondwaterpeil in stand houden.
  • Neemt alleen ruimte onder de grond in.
  • Kan in combinatie met een regenton worden gebruikt.
  • Minder overbelasting van het riool.

Mogelijkheden
De kratten worden vaak onder tuinen geplaatst, maar kunnen ook onder het wegdek of sportvelden komen. Zo zal er meer water de grond intrekken. De kratten hebben we af en toe onderhoud nodig, plaatsen onder een oprit of schuurtje is dus minder verstandig.

Kostenplaatje(s)
Je kunt een infiltratiekrat inclusief geotextiel kopen vanaf een prijs van 150 euro exclusief plaatsingskosten.

Subsidiemogelijkheden
Bekijk hier meer informatie over het aanleggen van de voorziening binnen de stimuleringsregeling. Sommige gemeenten bieden een subsidie voor het aanbrengen van infiltratiekratten. Bekijk de mogelijkheden, voorwaarden en subsidiebedragen in jouw gemeente.

Voorbeeldtuin/woning/project

Categorie: Water in de tuin

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content