Een groendak of vegetatiedak is een dak dat begroeid is. Er zijn verschillende soorten groendaken, zoals sedumdaken, kruidendaken of grasdaken. Een groendak vergt weinig onderhoud: het heeft alleen in droge tijden extra onderhoud nodig. Bij een vegetatiedak zijn er in de meeste gevallen geen aanpassingen aan je dakconstructie nodig.

Een groendak zorgt ervoor dat water vastgehouden wordt. Hiermee wordt het riool ontzien tijdens een stevige regenbui. Daarbij zorgt de verdamping van het water voor verkoeling in de zomer. De planten op het dak zuiveren de lucht en leveren een bijdrage aan de biodiversiteit. Het aanbrengen van een groendak kan de waarde van je huis vermeerderen.

Voordelen

  • Bergen van water.
  • Verkoeling.
  • Luchtzuivering.
  • Stimuleert biodiversiteit.
  • Verhoogt de levensduur van het dak.

Mogelijkheden
Er zijn bedrijven die groendaken aanleggen, maar je kunt het ook zelf doen door sedumcassetes of -rollen te kopen. Daarnaast zijn er ook dakpannen met sedumbeplanting die bestaande dakpannen kunnen vervangen. Aangezien deze groene dakpannen dezelfde maatvoering hebben als een gewone dakpan kunnen deze op de huidige panlatten gemonteerd worden. Zodoende kunnen ook schuine daken een groendak worden.

Vraag altijd advies bij het aanleggen van een groendak en kijk altijd eerst of de dakconstructie stevig genoeg is.

Kostenplaatje(s)
De kosten van een vegetatiedak zijn afhankelijk van het type en de grootte van het dak dat je hebt. Daarnaast kan het zijn dat er aanpassingen aan je dak gedaan moeten worden om het dak geschikt te maken voor de vegetatie.
Een sedumdak dat 30 m2 beslaat, kost ongeveer € 2.000,- (inclusief aanleg). Na de aanleg hoef je niets meer te doen. Een kant-en-klaar-pakket voor het aanleggen van een groendak kost ongeveer € 30,- per vierkante meter. Heb je groene vingers? Dan is het een stuk voordeliger om er zelf een aan te leggen.

Subsidiemogelijkheden
Sommige gemeenten verstrekken subsidie voor het aanleggen van een vegetatiedak. Een vegetatiedak is namelijk van meerwaarde voor de buurt. Aangezien een mos- en sedumdak tot wel 65% van het regenwater kan vasthouden, gaat er minder water het riool in. Daardoor heeft de gemeente minder kosten om dit water te verwerken. Bekijk de mogelijkheden, voorwaarden en subsidiebedragen in jouw gemeente.

Voorbeeldtuin/woning/project

Categorie: Water in de tuin

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content