Een grindkoffer is een groot en diep gat gevuld met grind. Een grindkoffer kan onder een regenpijp geplaatst worden die je afzaagt. Het water dat door de regenpijp gaat, valt dan in het grind. De holle delen worden zo gevuld met water. Het water wordt vervolgens langzaam afgegeven aan de grond eromheen.
Daarbij heeft een grindkoffer een positief effect op de biodiversiteit. Het grind met de natte en de droge delen biedt een schuilplaats voor heel veel kleine beestjes. En dit trekt weer vogels aan.  

Voordelen

  • Minder verdroging in de grond.
  • Minder belasting van de riolering.
  • Instandhouding grondwaterpeil.
  • Minder wateroverlast.
  • Stimulering biodiversiteit.

Mogelijkheden
Een grindkoffer kan zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat er voldoende  ruimte moet zijn om een stevige bui in op te vangen. Je kunt de grindkoffer bijvoorbeeld dieper maken als je minder ruimte hebt. Breng een filterdoek aan tegen de wanden, want anders slibt de grindkoffer dicht.
Hoe grover het grind (grotere stenen), hoe beter de grindkoffer werkt. Bij een grotere steen is meer ruimte voor het water tussen de stenen.

Kostenplaatje(s)
Een grindkoffer is relatief goedkoop. Denk hierbij aan 80 tot 150 euro per m3. Je kunt kosten besparen door grind te gebruiken uit een andere tuin. Vraag eens om je heen of bekijk lokale verkoopsites.   

Subsidiemogelijkheden
Bekijk hier meer informatie over het aanleggen van de voorziening binnen de stimuleringsregeling. Sommige gemeenten bieden een subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp en het opvangen van regenwater op je eigen terrein. Bekijk de mogelijkheden, voorwaarden en subsidiebedragen in jouw gemeente.

Voorbeeldtuin

Categorie: Water in de tuin

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content