Een geveltuintje is een kleine strook voor je gevel gevuld met planten. Er is toestemming nodig van de gemeente om een of twee rijen tegels te verwijderen voor de geveltuin, maar in de meeste gevallen krijg je hier groen licht voor.
Een geveltuin neemt regenwater op en geeft verkoeling tijdens de zomer. De planten leveren ook een bijdrage aan de biodiversiteit. Het is dus een ideale oplossing wanneer je weinig ruimte voor je huis hebt en toch wilt vergroenen.

Voordelen:

  • Verkoelend effect
  • Neemt regenwater op
  • Levert een bijdrage aan de biodiversiteit

Mogelijkheden
Een geveltuintje is snel gemaakt. Verwijder een rij tegels voor je huis en verbeter de bodem met tuinaarde. Je kunt verschillende planten kiezen. Kijk eerst of je geveltuintje meer in de schaduw of in de zon staat en bepaal dan welke plant je kiest. Je zou ook kunnen kiezen voor een klimplant die de gevel bedekt, laat je in dit geval altijd adviseren over de juiste klimplant voor jouw woning zodat deze geen schade veroorzaakt.

Kostenplaatje(s)
Een geveltuintje kost tussen de €100 en €200, afhankelijk van welke planten je kiest. Je kunt ook even rondvragen of mensen uit de buurt nog planten over hebben die je kunt gebruiken.

Subsidiemogelijkheden
Sommige gemeenten bieden een subsidie voor het vergroenen van een deel van de tuin. Bekijk de mogelijkheden, voorwaarden en subsidiebedragen in jouw gemeente.

Voorbeeldtuin

Categorie: Planten in de tuin

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content