Zoek je verkoeling tijdens de warme zomerdagen? Met onderstaande tips kun je jouw tuin koel houden, zodat je minder last hebt van de warmte. Ook lees je hoe je eenvoudig minder kraanwater kunt gebruiken.

Zes tips voor in de tuin:

  1. Zorg voor lekker veel groen in de tuin. Gras, planten, bomen en struiken houden warmte minder lang vast dan stenen, waardoor het sneller koeler aanvoelt in je tuin. Er zijn planten die goed tegen droogte kunnen. Kies je voor deze planten, dan hoef je ze ook minder vaak water te geven.
  2. Ga voor een groene gevel of een groendak. Door het groen op het dak, wordt het minder snel warm en het regenwater of de dauwdruppels op het sedum verdampt, wat weer voor verkoeling zorgt. Bovendien zorgt een groendak ervoor dat regenwater wordt opgevangen, waarmee je het riool ontlast.
  3. Denk eens aan een wadi of regenwatervijver. Daarmee kun je regenwater opvangen tijdens buien, waarna het water langzaam kan worden afgegeven aan de grond. Het water dat (een poosje) blijft staan, verdampt tijdens warme dagen wat voor verkoeling zorgt.
  4. In plaats van een zwembad in de tuin, kun je ook denken aan een sproeier of tuinslang om af te koelen tijdens de warme dagen. Zet deze even aan tot je de ergste warmte kwijt bent.
  5. Trek luchtige kleding aan en kies voor witte en/of lichte kleuren. Zwarte/donkere kleding trekt juist hitte aan.
  6. Vang regenwater op in je tuin, bijvoorbeeld met een regenton of door de regenpijp af te koppelen. Dit water kun je tijdens de zomerdagen gebruiken om de tuin te sproeien aan het einde van de dag.

Subsidiemogelijkheden
Voor een aantal van bovenstaande tips is het mogelijk om bij je gemeente subsidie aan te vragen.

Advies en praktische tips
Wil je graag meer groen in de tuin, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Of wil je graag tips over waar je bijvoorbeeld het beste regenwater kunt opvangen? Vraag dan eens een gesprek met een tuincoach aan!

Scroll naar top
Skip to content