De verschillende soorten planten en dieren bij elkaar noemen we biodiversiteit. ‘Bio’ betekent leven en ‘diversiteit’ betekent verschil of afwisseling. Dus: de diversiteit in levensvormen.

Deze biodiversiteit is erg belangrijk voor onze aarde. Kijk maar eens naar bestuiving: zonder bestuiving hebben wij geen eten. De verschillende planten zorgen namelijk voor zuurstof in de lucht en zuiveren de lucht. Maar denk ook aan dingen als medicijnen: planten vormen de basis voor medicijnen.

Doordat er steeds minder planten in de tuinen wordt geplaatst, blijven er minder soorten over. Ook hebben insecten, bijen, vlinders, egels, vogels en andere dieren geen fijne ruimte om te leven. Hierdoor wordt de biodiversiteit kleiner.

Voordelen

  • Balans in de natuur.
  • Draagt bij aan bestaan mens en dier (onmisbaar voor voedsel en medicijnen bijvoorbeeld).

Mogelijkheden
Plant inheemse en biologische planten in de tuin. Deze zorgen voor een goede balans in de tuin. Inheemse planten zijn vaak ook beter voor bijen en vlinders, omdat ze nectar afgeven. Verder kun je voor warme plekjes zorgen voor insecten, vogels en egels. Denk aan een takkenril, vogelhuisje of insectenhotel.

Kostenplaatje(s)
Planten kunnen duur zijn als het om de grote varianten gaat. Jonge planten zijn vaak goedkoper. Te weinig budget voor planten? Vraag eens rond! Er zijn altijd mensen die planten uit hun tuin verwijderen.  

Subsidiemogelijkheden
Sommige gemeenten bieden een subsidie voor het vergroenen van een deel van de tuin. Bekijk het actuele overzicht van de subsidies.

Voorbeeldtuin

Categorie: Dieren in de tuin

Anderen zochten ook naar:

Scroll naar top
Skip to content