De naam zegt het eigenlijk al. Een deelauto deel je met anderen. Er zijn een aantal gemeenten waar je een deelauto van de gemeente zelf kunt lenen. Handig als je een (extra) auto nodig hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een auto delen 15 tot 20% minder autokilometers rijden.

Voordelen:
Gebruik je de auto elke dag om bijvoorbeeld op je werk te komen? Dan is een deelauto duurder. Heb je af en toe de auto nodig? Dan is het goedkoper om een auto te delen.
Wil je liever geen deelauto, maar vind je het niet erg om samen met anderen ergens naar toe te rijden? Dan kun je ook carpoolen. Dat is handig als je regelmatig naar dezelfde plek moet met een aantal anderen. Woont jouw collega, bijvoorbeeld, een paar straten verderop dan zou je kunnen voorstellen om samen naar het werk te rijden. Door de kosten te delen van de ritten, bespaar je geld. Daarnaast rijden er minder auto’s op de weg, wat beter is voor het milieu.

Mogelijkheden:
Er zijn een aantal gemeenten waar de gemeente auto’s heeft die ze met inwoners delen. In de Noord-Veluwe delen de gemeenten Ermelo en Nunspeet zo’n auto. Wil je er een lenen? Kijk dan via MyWheels voor de gemeente Ermelo en hier voor de gemeente Nunspeet. In de links kun je ook jouw eigen gemeente intikken om te zien of een andere inwoner een auto deelt.
Er zijn ook andere aanbieders bij wie je een auto kunt delen. Denk bijvoorbeeld aan SnappCarVereniging voor Gedeeld Autogebruik of WeGo.

Kostenplaatje(s):
Een deelauto heb je niet in eigen bezit. Je bent dus ook niet zelf verantwoordelijk voor de wegenbelasting en de onderhoudskosten. Als je rijdt in een deelauto ben je verzekerd via de bezitter van de auto.

Subsidiemogelijkheden:
Er zijn (nog) geen subsidiemogelijkheden voor een deelauto.

Voorbeeld deelauto:
In Ermelo wordt een elektrische auto gedeeld vanuit de gemeente. Lees hier de ervaring van wethouder Laurens Klappe.

Categorie: Auto

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content