Door het ontluchten en bijvullen van de radiator worden radiatoren sneller en beter warm. Als je dit elk jaar bijhoudt, bespaar je veel gas. Daarbij voorkom je vervelende geluiden van luchtbellen.

Met dit stappenplan kan de radiator worden ontlucht:
Benodigdheden:

  • Handdoek
  • Bakje om water op te vangen
  • Radiatorsleutel/ontluchtingssleutel
  • Vulslang voor CV bijvullen
  • Emmer water

Stap 1: Schakel de cv-ketel uit

Draai eerst alle radiatoren in huis helemaal open en laat je cv-ketel minstens 10 minuten werken. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Daarna kun je de cv-ketel uitschakelen. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen.

Stap 2: Ontlucht de radiatoren

Het ontluchtingsventiel van de radiator kun je openen met het ontluchtingssleuteltje. Draai het dicht zodra er water uit het ventiel komt. Dit kun je ook bij de andere radiatoren doen. Werk van beneden naar boven in huis.

Stap 3: Ontlucht het expansievat

Het ontluchtingsventiel van de radiator kun je openen met het ontluchtingssleuteltje. Draai het dicht zodra er water uit het ventiel komt. Dit kun je ook bij de andere radiatoren doen. Werk van beneden naar boven in huis.

Stap 4: Controleer de manometer

Laat de cv een tijdje draaien. Controleer daarna de waterdruk op de manometer. Dit staat aangegeven op de verwarmingsketel. De meter moet meestal tussen de 1,5 en 2 bar aangeven. Als de wijzer daaronder zit (rood gebied), moet je de ketel bijvullen.

Stap 5: Vul de vulslang met water

Trek de stekker van de ketel uit het stopcontact. Schroef de vulslang op de kraan. Houd je duim op het andere uiteinde van de slang. Draai vervolgens de kraan iets open tot de hele slang met water is gevuld. Vang eventueel water op met een emmer.

Stap 6: Sluit het uiteinde van de vulslang aan

Sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan van je cv-installatie. Draai de waterkraan open en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open.

Stap 7: Vul de cv-ketel bij

Houd de manometer in de gaten. Sluit de vulkraan zodra de wijzer het juiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien en ontlucht het hele systeem nog een keer.

Filmpje met korte uitleg over ontluchten

Categorie: Verwarmen en koelen

Anderen zochten ook naar


Scroll naar top
Skip to content