Goede ventilatie in je woning is belangrijk. Met name in vochtige ruimtes, zoals je badkamer. In vochtige ruimtes kunnen zich namelijk makkelijk schimmels gaan nestelen. Die wil je liever niet in huis. Niet alleen omdat ze niet goed zijn voor je huis, maar ook niet goed voor je gezondheid (zoals je luchtwegen). Door regelmatig en goed te ventileren, voorkom je vochtproblemen (en schimmels).

Je hebt verschillende schimmeltypes:

Opstijgend vocht = vocht trekt vanuit de grond in de muur naar boven.
Doorslaand vocht = vocht uit andere ruimtes of van buiten.
Lekkage.
Bouwvocht = vocht dat tijdens nieuwbouw van een woning is ontstaan.
Condensatievocht = een te hoge concentratie vocht in de lucht.

Voordelen

  • Je voorkomt gezondheidsklachten.
  • Je muren, vloer en/of plafond blijft schimmelvrij

Mogelijkheden

De schimmel overschilderen met een schimmeldodende verf is helaas niet de ideale oplossing. Een schimmeldodend middel is niet goed voor onze gezondheid. Daarnaast schilder je de zichtbare delen van de schimmel weg, maar in de onderlaag blijven de schimmeldraden aanwezig en kan de schimmel zo weer gaan woekeren.

Wat kun je wel doen? Spuit de schimmels in met een oplossing van soda. Scrub daarna met een borstel het oppervlak en reinig het met een doek.

7 tips om schimmel te voorkomen:

  1. Een luchtvochtigheid tussen de 30 procent en 70 procent is goed. Koop een simpele vochtmeter (hygrometer) om dit te controleren.
  2. Gebruik altijd een afzuigkap wanneer je iets kookt, ook als je geen sterke geur ruikt tijdens het koken.
  3. Heb je geen mechanische ventilatie? 20-30 minuten luchten na het douchen is voldoende.
  4. Zorg voor een goede luchtstroom. Dit doe je door in één kamer de luchtroosters tegenover elkaar open te zetten, zodat de lucht kan doorstromen. Je kunt ook twee deuren en ramen tegenover elkaar opzetten.
  5. Geen mogelijkheid om de deur van de badkamer open te laten? Er kan ook ruimte onder de deur gemaakt worden, zodat de luchtstroom kan blijven stromen.
  6. Het verwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht, dus voldoende ventileren is belangrijk.
  7. Vrijwel altijd en overal is de buitenlucht schoner dan de binnenlucht. Daarom is het zo goed om voldoende lucht van buiten naar binnen te halen.

Kostenplaatje(s)
Soda is een goedkoop middel dat je kunt kopen bij supermarkten en drogisten. In de meeste gevallen kost het minder dan € 1,-.

Heb je ernstige schimmel- en/of vochtproblemen, schakel dan een bedrijf in voor de reiniging ervan.

Subsidiemogelijkheden
Voor het verwijderen van schimmel en vocht is er geen subsidie beschikbaar.

Categorie: Ventileren

Anderen zochten ook naar


Scroll naar top
Skip to content