Huizen worden tegenwoordig steeds beter geïsoleerd, wat erg goed is. Wel kan dit ten koste gaan van de ventilatie. Ventilatie is erg belangrijk, omdat je anders te veel CO2 in huis krijgt. Dat kan weer leiden tot gezondheidsklachten en concentratieproblemen. Met een CO2-meter controleer je de luchtkwaliteit in huis en weet je of je iets moet veranderen. Met het isoleren van je woning kun je energie besparen. Het isoleren zorgt ervoor dat het op warme dagen koel, en op koude dagen warm blijft in huis. Dat is natuurlijk heel fijn, maar een goed geïsoleerd huis kan zorgen voor minder verse lucht binnen en het CO2-gehalte zal toeneemt.

Gezondheidsklachten
CO2 verdringt de zuurstofopname. Dat betekent dus dat je lichaam minder zuurstof binnenkrijgt. Als dat gebeurt, zal je lichaam het energieverbruik gaan verlagen. Minder verse lucht kan ervoor zorgen dat er gezondheidsklachten optreden, zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Ook kan het ertoe leiden dat je meer last hebt van allergieën zoals hooikoorts.

Ventilatie
Een volwassen persoon produceert ongeveer 32 liter CO2 in één uur. Zit je met meerdere mensen in een ruimte, dan kan het CO2-gehalte snel oplopen. Wanneer dat zo is, is het belangrijk om te luchten. Je kunt even een raam of deur openzetten om de concentratie CO2 snel omlaag te brengen. Wanneer het CO2-gehalte standaard te hoog ligt bij jou thuis, is dit geen langetermijnoplossing. In dat geval is de aanschaf van een ventilatiesysteem een betere oplossing. Deze systemen ventileren de ruimte en 24 uur per dag. Zo heb je altijd verse lucht in huis.

Voordelen

  • Inzicht in de hoeveelheid CO2
  • Mogelijkheid tot het doen van aanpassingen

Mogelijkheden
Je kunt een CO2-meter aanschaffen, er zijn verschillende opties beschikbaar. Je kunt ook een CO2-meter lenen, dat kan hier: https://veluweduurzaam.nl/energiebieb

Kostenplaatje(s)
Een CO2-meter aanschaffen kost tussen de €75 en €450

Categorie: Ventileren

Anderen zochten ook naarScroll naar top
Skip to content