Heb je een huis zonder spouw? Dan kun je deze ook isoleren. Dit kan op twee manieren: door het plaatsen van een voorzetwand of door het huis vanaf de buitenkant te isoleren. Door je huis te isoleren, bespaar je op stookkosten. Via de buitenmuur gaat namelijk veel warmte verloren. Daardoor moet de verwarming meer aanstaan om je huis op temperatuur te houden. Ook is het van belang om je huis goed te isoleren als je van het aardgas af wil.

Voordelen

  • Minder energieverbruik
  • Lagere kosten
  • Minder uitstaat van CO2
  • Huis is voorbereid op aardgasvrij wonen

Mogelijkheden
Voorzetwand: het isoleren vanuit de binnenkant gaat met een voorzetwand. Dit geraamte wordt gevuld met isolatiemateriaal. Daarna wordt de muur afgewerkt. De dikte is maximaal 10 centimeter.

Buitenkant: het isoleren van de buitenkant is een ingrijpendere klus. Aan de buitenkant wordt isolatiemateriaal tegen de wand geplaatst. Dit wordt vervolgens afgewerkt. Je buitenmuur is dan weer helemaal nieuw. Daarbij scheelt het ruimte, omdat de muren niet van binnenuit worden geïsoleerd.

Kostenplaatje(s)
De kosten van muurisolatie met een voorzetwand liggen rond de € 100 per m2 als je het uitbesteedt. Doe je het zelf, dan kom je uit op zo’n € 40 per m2. Met muurisolatie bespaar je zo’n € 7,80 aan energiekosten per m2 per jaar.

De kosten voor gevelisolatie vanaf de buitenkant liggen tussen de € 5.000 en € 25.000. Hiermee bespaar je tussen de € 350 en € 1.700 per jaar aan energiekosten. (Bron: Milieu centraal)

 
Subsidiemogelijkheden
Gemeenten en het Rijk bieden vaak subsidies aan voor het isoleren van je woning. Bekijk het actuele overzicht van de subsidies.

Voorbeeldwoning

Categorie: Isoleren

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content