Windenergie komt, zoals het woord al zegt, van de wind en wordt opgewekt door middel van windmolens. Wind raakt nooit op en dat is natuurlijk een mooi voordeel.

Een windmolen gaat ongeveer 20 jaar mee. Bij de productie van een windmolen komt CO2 vrij, maar door de besparing die windenergie biedt is dat al na 3 tot 6 maanden gecompenseerd.

Het grote voordeel van windmolens is dat ze stroom opwekken zonder dat er fijnstof, CO2 of stikstofoxide bij vrij komt. De energie wordt opgewekt door de ronddraaiende beweging van de wieken. Het werkt ongeveer hetzelfde als een ouderwetse dynamo.

Grote windmolens produceren tot wel 8 miljoen kWh in een jaar, waarmee 2300 huishoudens van stroom worden voorzien.

Voordelen

  • Schonere vorm van energie
  • Wind is een onuitputbare bron
  • Hoge productie van stroom

Mogelijkheden
Zelf windenergie opwekken kan ook. In Nederland hebben vooral mensen met een boerenbedrijf een windmolen op hun land. Ook zijn er kleine windmolens voor op je dak, waarmee je energie kunt opwekken. Maar als je geen ruimte hebt, is het ook mogelijk om te ook investeren in windparken.

Kostenplaatje(s)
De kosten voor een kleine windturbine voor op je dak ligt begint vanaf €600,- en kan oplopen tot vele duizenden euro’s. Het ligt aan het model en de hoeveelheid Watts die het kan opwekken hoeveel geld je eraan kwijt bent. Een grote windmolen is een veel grotere investering van een paar miljoen euro. 

Categorie: Energie opwekkers

Anderen zochten ook naar


Scroll naar top
Skip to content