Een water/water warmtepomp wordt het rondwater gebruikt om je huis op te warmen. Met deze warmtepomp behaal je het hoogste rendement maar het is ook een stuk duurder dan andere warmtepompen.

Voor een water/water warmtepomp moeten er twee putten geboord worden bij je woning. Een waar voor de heenweg en een voor de terugweg. De Diepte is minimaal 25 meter en kan tot 150 meter zijn. Het ligt aan de bodem hoe diep de put moet worden. Het grondwater wordt opgepompt waarna het in de verdamper komt in de warmtepomp. De warmte van het water wordt afgegeven aan de warmtepomp en het gekoelde water wordt teruggeleid naar de bodem via de retourput.

Met een klein beetje elektriciteit haalt de warmtepomp de warmte uit het water. Deze warmte wordt gebruikt om meer warmte te generen.

De putten moeten goed gedicht worden want als het water in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat er oxidatie en kalkafzetting.

Voordelen

  • Minder energieverbruik
  • Hoog rendement
  • Klein systeem dat weinig ruimte inneemt  
  • Het systeem kan de ruimte ook koelen

Mogelijkheden
Het warmte uit de warmtepomp kan via vloerverwarming de ruimtes verwarmen, het water kan ook gebruikt worden voor het tappen van warm water uit de kraan.   

Kostenplaatje(s)
Het aanschaffen van een water/water warmtepomp kost tussen de €15.000.

Subsidiemogelijkheden
Het is mogelijk om subsidie aan te vragen. Je kunt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. De subsidie die je kunt ontvangen ligt tussen de € 1.300,- en € 2.500,-.

Voorbeeldwoning

Categorie: Energieopwekkers

Anderen zochten ook naar

Scroll naar top
Skip to content